fallback

Украйна обвини Русия, че е открила огън по нейни кораби

Двете държави започват да трупат войски в региона след инцидент между украински военни кораби и руска брегова охрана

21:36 | 25.11.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Керченският пролив е блокиран след инцидент между украински военни кораби и руска брегова охрана, за чието началото се обвиняват и двете страни, а Русия обяви водите около анексирания Кримски полуостров за свои. 

Три украински плавателни съда – двата катера "Бердянск" и "Никопол" с артилерийско въоръжение и буксирът "Яни Капу", са минали през Керченския проток около 7 ч. местно време, заобикаляйки анексирания от Русия Крим. Те са пътували от Одеса към Мариопол в Азовско море. Според властите на Русия обаче корабите са навлезли незаконно в техни води – без предупреждение и без да реагират на подадените по радиото заповеди. Според украинските власти корабите са спазвали всички норми на морското право.

Украинският флот обвини по-късно Русия, че е открила огън по негови кораби в Черно море, ударила е един от тях и е бил ранен член на екипажа, съобщи Ройтерс. Съобщението се появи на страницата на украинските ВМС във Facebook в края на ден, изпълнен с нарастващо напрежение. Русия не позволи на три украински военни кораба да минат през Керченския проток и да влязат в Азовско море и прегради протока с голям танкер. Кримският проток, който с двустранен договор от 2003 г. е обявен за споделени териториални води, е затворен от руска страна за всякакви плавателни съдове. Блокиран е с голям танкер, с който се спира преминаването под Кримския мост, който е в районна на протока. Освен него на място има и много други руски съдове.

Според РИА Новости Украйна е изпратила още два бойни кораба откъм Азовско море като подкрепление за своите сили. Щабът на украинския флот съобщава за забелязани руски вертолети Ка-52 с въоръжение. Руската НТВ съобщи в свой репортаж, че на място са изпратени и два щурмови Су-25.

Руската брегова охрана казва, че три украински военни кораба са навлезли без разрешение в руски териториални води, а Украйна твърди, че един от нейните кораби е бил блъснат от съд на руската брегова охрана, предава БТА. Спорът възникна, след като украинският военноморски флот заяви, че кораб на руската брегова охрана се е врязал в негов влекач, който се е движел заедно с два украински бронирани катера от Одеса в Черно море към Мариупол в Азовско море, минавайки през Керченския проток. Киев заяви, че руската брегова охрана е действала открито агресивно срещу украинските плавателни съдове и от удара, нанесен от един от нейните катери, е повредено машинното отделение и обшивката на влекача. Загубен е бил и спасителен сал. В съобщението на украинския флот се казва, че руската страна е била своевременно информирана за маршрута на украинските съдове. След случилото се Русия прегради протока с голям товарен кораб, блокирайки движението. Десетки товарни кораби чакат да минат през пролива. Керченският проток е единственият воден път, свързващ Черно с Азовско море. Над протока неотдавна бе построен мост, който свързва Крим с Русия. Не е ясно колко време Русия смята да запази блокадата. Ако гражданското корабоплаване бъде спряно за по-дълго време, това ще е равносилно на икономическа блокада на украинските градове на брега на Азовско море, отбелязва AP. Руската Федерална служба за сигурност заяви днес, че украинските кораби незаконно са влезли в руски териториални води и обвини украинския военен флот, че е разиграл инцидента с цел провокация. В изявлението на ФСС не се споменава за украинския влекач. Договор от 2003 определя Керченския проток и Азовско море като общи териториални води на Украйна и Русия, но от 2015 г. Русия упражнява по-голям над движението по него, отбелязва АП. Руският телевизионен журналист Дмитрий Кисельов заяви тази вечер в предаване по телевизия "Россия", че украинският президент Петро Порошенко, насърчаван от САЩ, се стреми към сблъсък с Русия в Черно море. Според журналиста целта е да се осуети предстоящата среща между президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп, на форума на Г-20 в Аржентина.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още