fallback

Обиски в Deutsche Bank заради подозрения за пране на пари

Разследванията са свързани с документи от т. нар. Панамски досиета

13:00 | 29.11.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Прокуратурата във Франкфурт и федералната служба "Криминална полиция" на Германия осъществяват от сутрешните часове обиски в Deutsche Bank. Те са в общо шест офиса на банката, включително централата на групата във Франкфурт и се провеждат в рамките на разследване за пране на пари срещу най-малко двама служители на финансовата институция, пише германският Handelsblatt.

Около 170 служители на прокуратурата, Федералната служба за криминално полицейско управление, отдел "Данъчни разследвания" и федералната полиция са претърсили сутринта шестте имота във Франкфурт, Ешборн и Грос-Умщад.

Най-голямата германска банка е заподозряна, че е помагала на клиенти да създават дружества в данъчни убежища, за да перат пари, добити чрез престъпни деяния, посочва прокуратурата в комюнике, цитирайки открити в досиетата Panama Papers документи.

Книжата на Deutsche Bank реагираха силно негативно на обявените обиски и се сринаха с 3,2 на сто. „Това значи сериозна загуба на доверие и може да коства много на банката“, заяви борсов дилър. Срив на курса под рекордното дъно от 8,05 евро е много вероятен, добавя той. 

Разследванията са насочени срещу двама служители на 50 и 46-годишна възраст, както и други, неидентифицирани лица - служители на компанията. Заподозрени в пране на пари са и известен брой лица на ръководни постове. Банката потвърди официално информацията за обиските и обеща пълно сътрудничество.

Прокуратурата твърди, че заподозрените не са съобщили за съмнения за пране на пари на офшорни компании, извършващи данъчни измами, преди да бъдат разкрити през април 2016 година т. нар. „Панамски досиета“. Според следователите банката е разполагала с достатъчно елементи още в началото на отношенията си с тези клиенти.

Само през 2016 година подразделение на Deutsche Bank на британските Виржински острови е имало над 900 клиенти с общи активи за 311 милиона евро, се казва в съобщението на прокуратурата. 

„Вярно е, че полицията понастоящем разследва различни обекти на нашата банка в Германия. Става дума за случай, свързан с документите от Панама. Ние ще комуникираме веднага, щом имаме повече подробности. Ще сътрудничим пълноценно с властите", пояснява банката.

Европейската централна банка (ЕЦБ), която отговаря за надзора на Deutsche Bank, не коментира темата. Базираният в Бон федерален орган за финансов надзор (BaFin) също не коментира обиските.

Така наречените "Панамски досиета" са поверителни документи, открити през пролетта на 2016 г. от международна мрежа за разследвания. Те разкриват как политици, спортисти, милиардери, знаменитости и престъпници по целия свят използват компании за пощенски кутии, създадени от панамската адвокатска организация Mossack Fonseca в Панама, за да заобиколят данъчните системи в родните си страни. През лятото на 2017 г. Федералната криминална полицейска служба обяви, че се е сдобила с документите и че ги оценява.

Според прокуратурата във Франкфурт в хода на претърсванията днес са задържани многобройни бизнес документи в писмена и електронна форма. Разследването продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още