fallback

Германският Dax навлезе на меча територия след срив на европейските пазари

Общоевропейският индекс Stoxx 600 потъна до двегодишно дъно

19:17 | 06.12.18 г. 7

Европейските пазари се сринаха в четвъртък на фона на опасенията за забавяне на глобалния растеж, поевтиняващия петрол и новия залп в търговската война между двете най-големи икономики в света, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 потъна с над 3,3%, а всички основни борси и сектори завършиха на червено. Показателят затвори на ниво от 342 пункта, което е двегодишно дъно.

Германският бенчмарк DAX, измерено на среднодневна база, затвори на меча територия със спад от 3,48%. Индексът е с 21% под върха си от края на януари.

Реално всички основни индекси завършиха с понижение от над 3%. При лондонският FTSE спадът е от 3,15%, а при френският САС – от 3,32%.

Фокусът на пазара до голяма беше насочен към ареста на финансовия директор на китайския технологичен гигант Huawei на фона на опасенията на инвеститорите, че новината може да влоши напредъка в търговските преговори между САЩ и Китай.

Суровинният сектор в Европа, заради широката си експозиция към Китай, се срина с 4,2% по време на сесията, а акциите на миннодобивните компании също отбелязаха остро обезценяване. Вписаната в Лондон Antofagasta поведоха губещите в сектора, след като акциите ѝ поевтиняха с над 7%.

В същото време автомобилните компании, които се възприемат като показател за настроенията в търговската война, тъй като са насочени към износа, също отписаха 4,5%. Книжата на Faurecia и Daimler се сринаха с над 6%.

Технологичният сектор потъна с над 3% след ареста на глобалния главен финансов директор на Huawei във Ванкувър в сряда. Мън Уанджоу бе задържана от канадските власти по подозрения за нарушаване на санкциите срещу Иран.

В корпоративния сектор италианската компания DiaSorin се срина до дъното на европейския бенчмарк, след като Kepler Cheuvreux понижи оценката си за акциите ѝ на „hold” от „buy”. Книжата на вписаната в Милано компания поевтиняха с над 7% след новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още