fallback

Трима загинали и 12 ранени при стрелба в Страсбург

Властите все още издирват 29-годишния Шериф Ш. за нападението

08:49 | 12.12.18 г. 16

Трима души загинаха и 12 бяха ранени по време на стрелба в центъра на Страсбург, Франция. Шестима от пострадалите са в критично състояние. Италиански журналист също е пострадал, но нараняванията му са леки.

Във вторник вечерта 29-годишен жител на Страсбург на име Шериф Ш. откри стрелба на коледния базар в центъра на града. Мъжът е трябвало да бъде задържан по-рано същия ден по подозрение в съучастие в убийство и грабеж, припомня БТА. Има информация, че е радикализиран. 

Полицията е отцепила района. Информацията, че стрелецът е бил обкръжен и задържан, не бе потвърдена, като по последни данни престъпникът все още се издирва. Местните власти съобщават, че е ранен. В операцията по издирване на заподозрения участват над 600 служители на реда. Заради операцията е преустановено движението на наземния обществен транспорт. Жителите на Страсбург са призовани да не излизат навън и да следят указанията на властите. Затворена за движение е магистрала А-25 в двете посоки, а германската полиция прави засилени проверки на френско-германската граница.

Радиостанция „Франс енфо“ съобщава, като се позовава на източник от полицията, че заподозреният стрелец е похитил такси и с него е избягал от местопрестъплението. Шофьорът на таксито в момента е в безопасност и е потвърдил, че престъпникът е бил ранен.

Премиерът на Франция Едуар Филип оглави междуведомствен кризисен щаб във връзка със ситуацията в Страсбург, предаде ТАСС. По данни на Ройтерс нападателят фигурира в списъка на френското разузнаване като предполагаем риск за сигурността. В списъка на френските служби за сигурност са включени около 26 хил. лица, за които се предполага, че представляват риск за сигурността. Смята се, че около 10 хил. от тях са радикализирани.

АР съобщава, че Европарламентът ще продължи работата си до края на седмицата въпреки нападението. Европейският парламент "няма да бъде уплашен от терористични или криминални атаки", заяви Антонио Таяни. Няколко евродепутати са се намирали в близост до коледния базар в Страсбург, когато е започнала стрелбата. Те са се скрили в хотели, ресторанти или в сградата на Европарламента, докато полицията започна да издирва нападателя. В сградата на Европейския парламент бе задействан протокол за извънредни ситуации и бе забранено влизането и излизането от зданието, предаде по-рано ДПА.

Президентът на Франция Еманюел Макрон поднесе съболезнования на жертвите на трагедията "Цялата солидарност на нацията е насочена към Страсбург, към жертвите и техните семейства", написа Макрон в Twitter след края на съвещание, което проведе в кризисния щаб на министерството на вътрешните работи.

Кметът на Страсбург обяви днес за ден на траур, предаде ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:25 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още