fallback

ЕС удължи с шест месеца икономическите санкции срещу Русия

Страните членки на съюза не постигнаха консенсус за възможните санкции заради инцидента в Азовско море

21:34 | 13.12.18 г. 10

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Снимка: Ройтерс

Лидерите на 28-те страни в Европейския съюз удължиха с шест месеца икономическите санкции, наложени на Русия през 2014 г., заради липсата на напредък в прилагането от Русия на Минските споразумения за прекратяване на конфликта в Източна Украйна. Това съобщи председателят на Европейският съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес и БТА.

"Лидерите на ЕС решиха единодушно да удължат санкциите срещу Русия, защото няма никакъв напредък към прилагане на Минските споразумения", написа Туск в Twitter.

Минските споразумения са договорени между Русия, Украйна, Германия и Франция. Те засягат финансовия, енергийния и отбранителния сектор в Русия и ограничават достъпа на руски банки до европейските пазари, както и вноса на някои европейски стоки в Русия, напомня ДПА.

Санкциите се подновяват на всеки шест месеца от юли 2014 г., напомня АФП.

ЕС ще предложи помощ на Украйна за областите й, които са пострадали от ограничената търговия заради действията на Москва в Азовско море и ще заяви: "Няма оправдание за употребата на военна сила от Русия", казва се в проектодокумент, видян от Ройтерс. 

Съюзът ще поиска също освобождаването на 24 украински моряци, връщане на трите им кораба и осигуряване на свободно преминаване на всички кораби, минаващи през Керченския проток близо до Кримския полуостров. 

Украинският президент Петро Порошенко, който се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в сряда в Брюксел, получи уверения и от ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг. „

Столтенберг заяви, че алиансът ще предостави на Украйна комуникационно оборудване този месец, част от обещаната помощ на стойност 40 млн. евро (46 млн. долара) за въоръжените сили на Киев. 

"Украйна приканва съюзниците да вземат обхватни, твърди мерки в отговор на действията на Русия", заяви Порошенко пред репортери след срещата си със Столтенберг. 

Сред 28-те страни членки на ЕС бившите съветски републики Литва, Латвия и Естония, както и Полша, Швеция и Великобритания искаха много по-твърда заплаха за налагане на още санкции след новата ескалация на напрежението между Русия и Украйна. 

Но Германия и Франция, които поставят акцента върху необходимостта от намаляване на напрежението, са взели превес. 

"Няма консенсус за възможни санкции заради инцидента в Азовско море. Мнозина се питат дали това е разумно", заяви източник на германското правителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още