fallback

"Жълтите жилетки" продължават с протестите във Франция

Подготвят се и акции за новогодишната нощ

13:20 | 29.12.18 г. 5

Няколко магистрали във Франция отново осъмнаха блокирани от "жълтите жилетки". В Париж, Бордо, Тулуза, Нант, Лион са обявени протестни демонстрации, предава кореспондент на БНР в Париж.

Организирани в социалните мрежи, протестиращите срещу правителството готвят изненадващи акции. Някои предлагат митинг пред сградите на телевизиите, за да оказват натиск върху медиите, други са се опитали да проникнат в лятната президентска резиденция на френската Ривиера.

Протестната програма на "жилетките" ще оживява Франция и по Нова година. В новогодишната вечер те планират да се съберат на бул. "Шанз Елизе". 

"Животът ни е празник, затова няма да ни разрушите", гласи насловът на протеста, от който вече се интересуват 60 000 души. 

"Весел празник, Макрон", зове лозунгът на протестиращите в Тулуза, които твърдят, че мерките, обявени досега от президента, не отговарят на очакванията им.

Силите на реда ще бъдат максимално мобилизирани, за да предотвратят безредиците и да бдят едновременно над протеста и празничните събития. 

Мобилизацията е значително по-малка от предишните седмици, допълва кореспондент на bTV.

Традиционният светлинен спектакъл, който всяка година събира хиляди хора в Париж, не е отменен. Силите на реда имат още два дни за организирането на изключителни мерки за сигурност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още