fallback

Възобновяемата енергия набира преднина пред въглищата

Нивото на възобновяемата енергия продължава да се покачва през изминалата година, достигайки 32,3% от общото производство на електроенергия в рамките на ЕС

19:03 | 30.01.19 г. 36

Новите вятърни и слънчеви електроцентрали, както и онези, работещи с биомаса, заменят успешно въглищните централи през 2018 г., като този процес е особено явен в страни като Германия, Франция и Великобритания, съобщава Euractiv, позовавайки се на доклад на два големи мозъчни тръста. 

Нивото на възобновяемата енергия продължава да се покачва през изминалата година, достигайки 32,3% от общото производство на електроенергия в рамките на Европейския съюз, което е с два проценти пункта повече в сравнение с 2017 г.

Общото производство на електроенергия от въглища се е понижило с 6% за целия блок и сега представлява 30 на сто, потвърждавайки бързия спад при въглищната енергия в повечето от европейските страни.

„Тази тенденция се дължи именно на растежа при възобновяемите енергийни източници в Германия и Обединеното кралство, както и на възобновената хидроенергийна дейност в Италия и Испания“, смятат от Agora Energiewende и Sandbag, два от водещите европейски мозъчни тръста.

Като цяло емисиите на въглероден диоксид от енергийния сектор са намалели с 5% през 2018 г., като основа роля в това отношение е изиграло спирането на редица въглищни централи, най-вече в Германия и Великобритания. В Обединеното кралство делът на електроенергията, произведена от антрацитни въглища се е понижил от 40% през 2012 г. до 5% през 2018 г., докато в Германия техният дял е достигнал 13% спрямо 19 на сто през 2012 г.

Двете експертни групи отбелязват още, че размерът на разходите за производство на електроенергия от възобновяеми източници се е понижил до такава степен, че се изравнява с разходите при производството чрез въглища и природен газ.

Последните търгове за електроенергия от вятърни и фотоволтаични централи в Германия са в ценовия диапазон 45-60 евро за мегаватчас, се посочва в доклада. В това отношения цената на електроенергията от възобновяеми източници вече се изравнява с цените на едро в много европейски страни.

От друга страна, цената на електроенергията, произведена от въглища се повишава с 15 на сто, докато тази, която е свързана с природния газ отбелязва ръст от 30% за 2018 г.

„Само за шест години общите емисии на въглероден диоксид от въглищните централи в Европа са се понижили с 250 млн. тона“, посочва Дейв Джоунс, анализатор към Sandbag.

Прогнозите на двата мозъчни тръста са делът на въглищата в енергийния сектор на Стария континент да продължи да се понижава с бързи темпове и през тази година.

Очаква се през 2022 г. Европа да разполага с 30 гигавата мощности от фотоволтаични централи, а цената на тази електроенергия да продължи да се понижава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още