IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската Banco Santander обяви 18-процентен ръст на годишната си печалба

Забавянето на растежа на световната икономика може да има положителни последици за банковия сектор, смята председателят на Santander Ана Ботен

15:08 | 30.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Испанският кредитор Banco Santander обяви ръст на своята годишна печалба в размер на 18% на фона на силния ръст на своя бизнес в САЩ, Бразилия и Испания, съобщава CNBC. 

Нетната печалба на банката за миналата година достига 7,81 млрд. евро (8,93 млрд. долара) в сравнение със 6,62 млрд. евро през 2017 г.

Кредиторът записва повишение от близо 4% на нетната печалба през последното тримесечие на 2018 г. спрямо предходния тримесечен период, достигайки 2,07 млрд. евро.

В интервю пред CNBC Ана Ботен, която е председател на Santander, заяви, че е „изключително горда“ от постигнатите резултати през последните три години.

„Изключително сме горди от това, което успяхме да направи през последните три години, тъй като отчетохме значителен растеж на фона на липсата на такива положителни данни сред останалите европейски банки“, отбеляза тя.

Ботен добави, че банката ще запази сегашната си стратегия, основана на лоялност към своите клиенти, и добрите резултати в областта на дигитализацията.

Във връзка с понижената прогноза на Международния валутен фонд за глобалния икономически растеж Ботен заяви пред CNBC, че тази негативна тенденция може да се окаже позитивна за банковия сектор.

„Няма съмнение, че в момента ставаме свидетели на съществено забавяне в растежа на глобалната икономика, но смятам, че това не е лошо за банките и може да доведе до стабилен растеж“, посочи председателят на Santander.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още