fallback

Финландският безусловен базов доход изглежда не успя да постигне основната цел

Според властите в страната заетостта не е била стимулирана, въпреки че получателите му са живели по-добре

16:03 | 08.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След края на пробния проект за безусловен базов доход във Финландия изглежда, че целите на власите за стимулиране на заетостта са далеч от изпълнението си.

Финландското правителство обяви в петък първите резултати от експеримента си, като според изследователите безусловният базов доход не е успял да накара безработните да работят повече и да печелят повече, каквито бяха надеждите, съобщава Ройтерс.

Проектът, който приключи преди месец, обхващаше 2000 безработни финландци, които станаха първите европейци, получили гарантиран доход – месечна заплата от държавата в размер 560 евро (635 долара) за две години без значение дали те са си намерили работа или си седят на дивана вкъщи.

Последиците за заетостта изглеждат минимални въз основа на първата година от изпробването на модела, каза финландският министър социалните грижи и здравеопазването Пирко Матила, цитиран от БТА.

Чрез проекта Финландия изпробва една алтернатива за обновяване на модела на социално осигуряване на страната - мащабна задача, която се очаква да бъде решена след парламентарните избори през април.

Проектът предлагаше подкрепа за хората, които не могат да работят или са избрали да не го правят, като същевременно стремежът бе те да бъдат насърчени да приемат нископлатена или временна работа без да се страхуват, че ще изгубят социалната си помощ.

Макар последиците върху безработицата да са минимални, хората, участвали в проекта, посочват, че са били по-щастливи и здрави, отколкото наблюдаваната група за сравнение.

„Получаващите базов доход от тестовата група съобщава за по-добро благополучие във всяко едно отношение в сравнение с групата за сравнение“, заяви водещият изследовател Оли Кангас.

Първоначалният план на десноцентристкото правителство беше да разшири обхвата на схемата за универсален базов доход след двете години на изпробване. Правителството се стреми да се справи с непрекъснато растящата безработица.

Предприемайки нова тактика, кабинетът наложи миналата година нови санкции за безработните, които не успяват или предпочитат да не приемат работа, докато получават социални помощи.

През януари равнището на безработица във Финландия достигна 10-годишен минимум от 6,6 процента, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още