fallback

Путин: Русия ще отговори и на САЩ, ако разположат ракети в Европа

Държавният глава предупреди, че е готов да предприеме огледални и асиметрични мерки срещу евентуални американски действия

14:50 | 20.02.19 г. 19
Автор - снимка
Създател

Русия ще насочи отговора си не само към държавите, където Вашингтон ще разположи ракети със среден и голям обсег на действие, но и към самите САЩ, в случай че почувства заплаха. Това заяви руският президент Валдимир Путин в ежегодното си послание към Федералното събрание.

Държавният глава дори предупреди, че е готов да предприеме огледални и асиметрични мерки, съобщава ТАСС.

В изказването си Путин наблегна на това, че властите в Москва нямат намерение първи да разполагат подобни военни съоръжения. Той обаче уточни, че „ако те наистина бъдат произведени и разположени на европейския континент – а САЩ имат такива планове, във всеки случай не сме чули обратното, то това рязко ще изостри ситуацията в сферата на международната сигурност, ще създаде за Русия сериозна заплаха“, тъй като някои от тези класове ракети могат да стигнат до Москва за 10 до 12 минути.

„В такъв случай ние ще бъдем принудени... да предприемем огледални и асиметрични действия“, посочи още Путин.

В началото на годината САЩ започнаха процеса по излизане от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, който ще продължи шест месеца (до август). В отговор руската страна също обяви, че излиза от споразумението.

Путин също така допълни, че Москва иска приятелски отношения с Вашингтон, като всички действия на Русия в сферата на сигурността са с отбранителен характер. Според президента „в последните години“ САЩ водят спрямо Русия политика, която едва ли би могла да се нарече приятелска. “Законните интереси на Русия се пренебрегват, постоянно се организират различни антируски акции, абсолютно непровокирано от наша страна се въвеждат все нови и нови незаконни от страна на международното право санкции“, посочи държавният глава.

Друга тема, която той засегна в годишното си обръщение бе и тази за икономическото състояние на Русия, рисувайки една относително положителна картина въпреки оценките на някои анализатори, според които облаците над страната се сгъстяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още