fallback

Част от Европа търси начин да замени либералния ред

Недобре обмислената бежанска политика на ЕС е дала сила и основание на евроскептиците да се противопоставят на сегашния ред, смята Петър Щурм

17:08 | 20.02.19 г. 6

Основната политическа дискусия в навечерието на европейските парламентарни избори през май в Европейския съюз (ЕС) са възходите и провалите на либералния ред и вариантите, с които може да се замени, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria политологът Петър Щурм. 

Важен фактор в това отношение играе и руската кампания за дезинформация както в Европа, така и в други части по света, като примери за това могат да се видят и при Brexit, и при президентските избори в САЩ през 2016 г., споделя Щурм.

„Дезинформацията е моделът, по който се работи вече няколко години, за създаване на напрежение и липса на доверие към европейските институции, като по този начин Европа отслабва“, коментира още политологът.

Според него недобре обмислената бежанска политика на ЕС е дала сила и основание на евроскептиците да се противопоставят на сегашния ред.

Щурм смята, че евроскептицизмът е променлив и процесите, свързани с него, зависят до голяма степен от това какви ползи и негативи виждат неговите поддръжници от ЕС.

„Много е важно да се види по време на европейските избори каква ще бъде избирателната активност и се надявам да няма нова вълна на националпопулизъм, каквато видяхме при вота за Brexit, при избирането на Доналд Тръмп и на местните избори в Германия“, заяви Щурм, добавяйки: „Тези вероятности невинаги се засичат от предварителните проучвания“.

Още от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още