fallback

Мигрантите, които не бяха допуснати в Италия, искат обезщетение от Рим

Претенциите са срещу италианския премиер Джузепе Конте и вицепремиера и вътрешен министър Матео Салвини за суми от 42 000 евро до 71 000 евро

18:40 | 21.02.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Част от мигрантите, на които беше забранено да слязат на италианския бряг, след като бяха спасени в Средиземно море, поискаха от италианските власти да им бъде платена парична компенсация, предадоха световните агенции, позовавайки се на източници от вътрешното министерство.

Според италианската агенция АНСА адвокатска кантора ще защитава интересите на 41 мигранти, включително непълнолетни, които искат от италианския премиер Джузепе Конте и вицепремиера и вътрешен министър Матео Салвини обезщетения, вариращи от 42 000 евро до 71 000 евро, съобщава БТА.

На толкова се оценяват вредите върху здравето и психиката на ищците от петдневния им принудителен престой на кораба „Дичоти“ в пристанището на сицилианския град Катания, след като италианските власти им забраниха да слязат на сушата. Мигрантите бяха спасени в морето през август при опит да стигнат от Либия до бреговете на Южна Италия.

На кораба имаше общо 177 души и в крайна сметка те слязоха на сушата, след като няколко европейски страни обещаха да ги приемат веднага. За обезщетение настояват онези от тях, които са останали в мигрантския център „Баобаб“ в Рим, уточнява АНСА.

В същото време Салвини е заплашван от съд във връзка със случая „Дичоти“.

Във вторник той получи ключова подкрепа от комисията за защита на имунитета в италианския Сенат, която гласува с 16 на шест срещу искането на сицилиански държавни представители за завеждане на дело срещу вицепремиера, съобщава Bloomberg.

Сега въпросът се очаква да бъде разгледан от целия Сенат, който ще гласува до 25 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още