fallback

Берлин: Германия ще избегне рецесията

Според финансовия министър Олаф Шолц има сподавена, но все пак възходяща тенденция в германската и европейската икономика

12:45 | 25.02.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският министър на финансите Олаф Шолц направи положителна прогноза за бъдещото икономическо състояние на страната, заявявайки, че тя със сигурност ще успее да избегне рецесията. Според министъра причина за оптимизма му е сподавената, но все пак възходяща тенденция в германската и европейската икономика.

На фона на риск от търговска война със САЩ и надвисналата опасност от излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение последните икономически данни за страната сочат за забавяне на пазара в най-голямата европейска икономика, която през последното тримесечие на година избегна „на косъм“ рецесията – чието определение е две поредни тримесечия на икономическо свиване.

Финансовият министър заяви, че е уверен в предстоящия макар и скромен растеж, съобщава Ройтерс.

„Глобалните, европейските и германските данни сочат за подтиснато, но въпреки това възходящо движение“, заяви той в изказване за националното радио Inforadio.

Миналата седмица доверието на германския бизнес отбеляза шести пореден месец на спад на фона на опасения за последиците от евентуален неуспех на САЩ да решат търговските си спорове с ЕС и Китай.

По думите на Шолц няма да има разхлабване на финансовите политики на Берлин заради забавянето, тъй като правителството се нуждае от фискален резерв в случай на икономическа криза.

Въпреки това той уточни, че властите разполагат с достатъчно резервни средства, които да използват за увеличаване на минималната заплата и пенсионната реформа, която Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – коалиционният партньор на консерваторите, обещаха на своите избиратели.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в Европа остана без промяна на тримесечна основа за периода октомври-декември, показваха данни на германската федерална статистическа служба по-рано този месец.

За сравнение през периода юли-септември свиването бе от 0,2%, като по дефиниция една държава е в рецесия след две или повече тримесечия на негативен ръст.

Стагнацията през периода означава, че страната изостава спрямо повечето държави в еврозоната, където средният ръст на БВП е 0,2%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още