fallback

Трите неща, които не дават покой на ръководството на „Газпром“

Компанията трябва да затвърди конкурентната си позиция спрямо такива алтернативи като втечнения природен газ и новите газови маршрути

22:00 | 28.02.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Недооценени акции, нов риск от санкции и увеличаване на конкуренцията от страна на втечнения природен газ (LNG) – това са причините за безсънните нощи на мениджърите на „Газпром“.

На среща с инвеститори в Сингапур в четвъртък на въпрос какво държи будно нощем ръководството на компанията членът на Управителния съвет Олег Аксютин заяви, че това е необходимостта „да се вземат предвид всички аспекти“ за бъдещето на износа към Европа и Азия.

По думите му особено тревожни са непредвидимите събития, които могат да се случат, както и справянето с тях, съобщава Bloomberg.

Коментарът на Аксютин дава сигнал, че управителният съвет на компанията трябва да затвърди конкурентната си позиция спрямо такива алтернативи като втечнения природен газ и новите газови маршрути, достигащи Европа от каспийския регион.

Най-големият руски производител на газ се опитва да засили позицията си в Европа, където увеличи пазарния си дял до близо 37% миналата година, по данни на самата компания. „Газпром“ също така се надява да се превърне в основния доставчик на „синьо гориво“ в Китай, където планира да започне доставки до края на тази година.

И макар проектите на „Газпром“ за разширяване на маршрутите за доставки в Европа като „Турски поток“ и „Северен поток“ 2 да са изправени пред нарастващи критики както в Европейския съюз, така и извън него, за компанията те са основна причина акциите ѝ да поскъпват.

Някога най-голямата компания по пазарна капитализация, „Газпром“ сега е задмината от местните петролни производители „Роснефт“ и „Лукойл“. Държавният газов гигант губи благоразположението на инвеститорите през последните години, тъй като плановете за по-високи разходи хвърлят сянка върху обещанията за по-големи изплащания на дивиденти.

Ръководството на компанията даде сигнал, че очаква половината от печалбата ѝ да бъде изплатена като дивидент, след като завърши настоящият инвестиционен цикъл през 2020 г., посочва главният ѝ финансов директор Андрей Круглов. По думите му обаче финалното решение за това ще бъде взето от акционерите.

„Увеличаването на пазарната капитализация е една от фундаменталните цели, които ръководството на компанията преследва“, посочи Круглов по време на същата среща с инвеститори. Компанията е отделила рекордно висока сума за дивиденти – 10,43 рубли (16 цента) за акция през 2018 г., което е и 27% от нетната печалба според международните стандарти за финансови отчети.

Освен оценката на компанията, която зависи от усилията на „всеки офис и всеки служител“, от „обезпокоителни“ са също и санкциите, както и оказването на „определен натиск“ от американските доставки на LNG, смята Елена Бурмистрова, генерален директор на звеното за износ на „Газпром“.

По-рано тази седмица в Хонконг представители на ръководството на „Газпром“ омаловажиха влиянието на втечнения природен газ върху позициите на компанията на европейския пазар и заявиха още, че американските санкции също имат малък ефект върху операциите ѝ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още