fallback

Медведев: Русия е готова да изпълни проекта за строителството на АЕЦ „Белене“

Според руския премиер отказът от изпълнението на проекта през 2012 г. е пример за това как не трябва да се работи

15:58 | 06.03.19 г. 5
Автор - снимка
Създател

Русия е готова да изпълни проекта за строителството на атомната електроцентрала „Белене“, ако бъде отправено такова предложение. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на пресконференция в Люксембург след посещението си у нас по-рано през седмицата.

„От нищо не се отказваме. Те (България – бел. ред.) ще проведат търг, оборудването е купено, въпреки че ще трябва да се направи ревизия“, допълни още министър-председателят, цитиран от ТАСС. Но ако бъде направено съответното предложение, Русия е готова да участва, посочи той.

„Смятаме, че имаме много добри компетенции в сферата на строителството на атомни електроцентрали, имаме възможност да осъществим този проект не по-зле от изпълнението (на подобни проекти – бел. ред.) в редица други европейски страни“, каза Медведев.

Той също така припомни, че Москва работи по строителството на АЕЦ в Турция, Унгария и Финландия. „Защо да не осъществим подобен проект и в България? Още повече, че вече сме го започнали“, добави премиерът.

През 2006 г. руската „Атомстройекспорт“ спечели търг за построяването на два енергоблока в АЕЦ „Белене“, като след това беше доставено и оборудване за централата. Но през 2009 г. строителството на проекта беше спряно, а през март 2012 г. страната ни се отказа от изпълнението на проекта.

Медведев посочи, че ситуацията с отказа на София е пример за това как не трябва да се работи - „парите са похарчени, парите са изплатени, нищо не е направено, а парите не са малко“.

„Но тъй като у нашите партньори от България има желание за построяването на нова атомна електроцентрала, то напълно логично е те да се възползват от идеите, които им предлагаме“, посочи още премиерът.

Във връзка с темата Медведев дори се пошегува, че по време на преговорите със своя люксембургски колега Ксавие Бетел не е ставало дума за строителство на АЕЦ в страната.

Агенция ТАСС припомня, че през 2018 г. премиерът Бойко Борисов заяви, че България има намерение да възобнови строежа на „Белене“. Тогава България подчерта, че изборът на стратегически инвеститор ще стане чрез конкурсна процедура.

Основните изисквания, при които изпълнението на проекта може да бъде продължено, са за строителство при пазарни условия, без държавни гаранции и без гаранции за получаване на електроенергия, произведена от АЕЦ-а.

С това строежът на централата не трябва да надвишава сумата от 10 млрд. евро, а срокът от изпълнението не трябва да е повече от 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още