IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit готви конкурентна оферта за Commerzbank

UniCredit планира да придобие съществен дял от Commerzbank и да я слее с HypoVereinsbank – германският кредитор, който вече притежава

08:40 | 04.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианската банка UniCredit подготвя конкурентна оферта на стойност няколко милиарда евро за закупуването на германския банков гигант Commerzbank. Това съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на информация от в. Financial Times.

Новината бе съобщена на фона на продължаващите преговори за сливането на Commerzbank и Deutsche Bank, които обаче все повече са застрашени от съпротива от множество страни.

UniCredit планира да придобие съществен дял от Commerzbank и да я слее с HypoVereinsbank – германският кредитор, който вече притежава, съобщават анонимни източници, запознати с въпроса.

Агенция Ройтерс посочва, че италианската банка за момента отказва коментар.

В началото на март Commerzbank и Deutsche Bank обявиха официално, че водят проучвателни преговори, за които се носеха слухове от месеци. И макар идеята за обединението им да се подкрепа от властите в Берлин, то много други фактори продължават да пречат на сделката.

От една страна това са ръководителите на двете финансови институции - главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиян Зевинг и неговият колега от Commerzbank Мартин Цилке, които според запознати с неохота са се съгласили на прегооврите.

В същото време синдикатите също се противопоставиха на евентуално сливане, тъй като това според тях ще застраши работните места на десетки хиляди служители в банките.

С недоверие на плана гледат и някои от големите акционери на Deutsche Bank – включително правителството на Катар.

Против сделката се обявиха и германските граждани. Близо 43% от жителите на страната са против сливането, показва проучване на социологическата агенция Insa, цитирано от Ройтерс. В същото време едва 17% от допитаните подкрепят обединението на двете най-големи германски банки.

От изследването, в което участие са взели 2012 души, става ясно още, че 30% нямат мнение по въпроса, а 10% са отказали да отговорят. Като се вземат предвид само тези от допитаните с мнение, то тогава става ясно, че 71% от хората са против, а 29% за.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още