fallback

ЕП прие на първо четене ново правило за терористичното съдържание в интернет

Интернет компаниите могат да бъдат принудени да изтрива подобно съдържани до час след съответното разпореждане от властите

22:00 | 17.04.19 г. 5

Европейският парламент прие днес на първо четене предложението терористичното съдържание да бъде премахвано от интернет до час от получаването на съответното разпореждане от властите.

Компаниите, които постоянно не спазват това изискване, може да бъдат глобявани с до четири процента от световния си годишен оборот. Дружествата няма да бъдат задължени да въвеждат филтри на съдържанието.

Новите правила се предвижда да обхванат текстове, изображения, звукови или видеозаписи, които подбуждат или склоняват към извършване на терористични действия или съучастие в тях, дават указания за извършване на подобни престъпления или подстрекават към участие в дейности на терористична група. Те засягат също съдържание с насоки за производство и употреба на взривни вещества, огнестрелни оръжия и други оръжия за терористични цели, се посочва в съобщение на ЕП.

Съдържанието, разпространено за образователни, журналистически или изследователски цели, трябва да бъде защитено, решиха евродепутатите. ЕП отбелязва, че изразяването на спорни или противоречиви гледни точки по чувствителни политически въпроси не трябва да се възприема като терористично съдържание.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:04 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още