fallback

Манфред Вебер обеща да спре „Северен поток 2“

Този проект не е в интерес на ЕС, твърди водещият кандидат за председател на ЕК на Европейската народна партия

21:00 | 23.04.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия (ЕК) на предстоящите европейски парламентарни избори, възнамерява да предотврати изграждането на газопровода „Северен поток 2“ между Русия и Германия.

„Аз съм против този проект, това не е в интерес на Европейския съюз (ЕС)", заяви политикът в интервю за полската медия Polska Times.

На Вебер, който понастоящем е представител най-силната партия в Европейския парламент, се приписват най-добри шансове за поста на председател на ЕК, който в момента е зает от Жан-Клод Юнкер.

„Като ръководител на Европейската комисия ще използвам всички възможни правни средства за предотвратяване на Северен поток 2“, добави той.

Още в началото на март в интервю за полския Newsweek Вебер отхвърли „категорично“ проекта.

Така той се противопоставя на позицията на федералното правителство, което защитава газопровода през Балтийско море като принос за сигурността на доставките.

Запитан за противопоставянето на политиката на федералното правителство, той казва пред полския вестник: „Аз не съм германският кандидат за ръководител на ЕК, а кандидат на ЕНП".

Тъй като тръбата заобикаляла транзитни страни като Полша или Украйна, съпротивата е особено висока в тези държави. Франция и САЩ също са против, защото се страхуват от прекалено голяма зависимост на европейците от Русия. В допълнение, Вашингтон също иска да внася втечнен газ в Европа", посочи той.

„Северен поток 2“ е вторият тръбопровод в Балтийско море между Русия и Германия. Зад него стои руският държавен концерн „Газпром“, който ще поеме половината от планираните разходи по изграждането в размер на 9,5 млрд. евро. Другата половина се финансира от пет европейски енергийни компании - дъщерното дружество на BASF Wintershall, Uniper, OMV, Royal Dutch Shell и френската Engie.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още