fallback

Съществува ли изобщо евроскептицизъм в момента?

Според политолога Любомир Стефанов това е грешката, която и левите, и десните националисти бъркат днес

13:01 | 09.05.19 г. 6

Националистичните парии из Европа спекулират от известно време с термина „евроскептицизъм“, смята политологът Любомир Стефанов. В деня на Европа той коментира някои от горещите теми за ЕС в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Евроскептицизъм няма и това е грешката, която и левите, и десните националисти бъркат днес“, посочва експертът. Според него липсата на прозрачност в администрацията „е проблемът и това създава съответното напрежение.

Днес е по-скоро ден за празник на всички европейци и това трябва да остави поне за миг проблемите на целия съюз встрани, смята Стефанов. И все пак съзнанието на мнозина продължава да е ангажирано с евроизборите и Brexit.

Въпросът с процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз се разглежда, като една от големите политически грешки за тамошното правителство, посочва още той.

„Грешката на политиците във Великобритания е, че оставиха в ръцете на гражданите да решават въпроси извън тяхната компетенция“, смята политологът.

Според него ЕС все още не е изчерпана структура, нито е пред разпад. Стефанов посочва, че дори най-големите критици на съюза по-скоро апелират за реформи в него, отколкото за нещо по-крайно.

Мобилната интернет връзка 5G също намира място сред основните казуси за решаване пред новия европейски парламент.

„На този етап виждаме единствено китайските компании да се впускат в развитие на технологиите за свързаност 5G. Нека видим, дали изобщо ще се наложат и в Европа“, допълва експертът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:13 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още