fallback

Бъкингамският дворец посрещна Тръмп с почести

По-късно президентът ще се срещне с Тереза Мей, с която ще обсъдят бъдещите търговски взаимоотношения

17:20 | 03.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският президент Доналд Тръмп беше тържествено посрещнат в Бъкингамския дворец в първия ден от тридневната си визита в Обединеното кралство, която обещава да е наситена с множество събития, предаде БТА.

Посрещнат с топовни салюти, милиардерът републиканец, придружен от съпругата си Мелания, беше очакван при слизането си от хеликоптера от британския престолонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила. По-късно Тръмп поздрави британската кралица Елизабет Втора, с която си размениха по няколко думи в присъствието на неговата дъщеря и съветничка Иванка и зетят му Джаред Къшнър. След няколко минути, прекарани в двореца, кралицата и президентът излязоха, за да изслушат британския и американския химн, изпълнени от кралските гвардейци, облечени в традиционните си червени мундири и шапки от меча кожа. Тръмп направи преглед на почетна рота.

В програмата на президента бяха още обяд с кралицата, чай с Уелския принц и съпругата му в тяхната резиденция Кларънс хаус, а след това - официална вечеря. Но непредсказуемият американски президент има намерение да не се ограничава с протокола, а да дава мнения по парливия въпрос за Brexit, както и за трусовете в британската политика, отбелязва Франс прес. Няколко минути преди кацането на президентския самолет Air Force 1, Тръмп даде тон с туит, в който нарече кмета на Лондон Садик Хан, който беше критикувал визитата му, „пълен неудачник".

Почестите, предвидени за американския лидер, предизвикаха вълна от протести, а няколко политици, сред които ръководителят на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, няма да отидат на банкета.

Активисти на „Амнести интернешънъл" тази сутрин поставиха на мост срещу посолството на САЩ плакати с призиви за съпротива срещу Тръмп, срещу расизма, сексизма и омразата.

По време на визитата си Тръмп ще се срещне с министър-председателя Тереза Мей. Сред очакваните теми на разговор ще са бъдещите търговски отношения, съобщи говорител на „Дайунитг стрийт“ 10.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още