fallback

Туск към Путин: Либерализмът не е отживелица

Отживелица са авторитаризмът, култовете към личността, управлението на олигарсите, казва председателят на Европейския съвет

17:31 | 28.06.19 г. 27
Автор - снимка
Създател

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск остро разкритикува изявленията на руския президент Владимир Путин точно преди началото на срещата на върха на Г-20.

„Няма как глобалният ред да се превърне в арена, на която силният ще диктува условията си на слабия, където егоизмът ще измести солидарността и където националистките емоции ще изместят здравия разум. Крайно време е да осъзнаем, че имаме отговорности не само по отношение на интересите си, а преди всичко към мира и сигурността и създаването на един справедлив световен ред“, каза Туск.

Той изрази несъгласие с твърдението на Путин, че либерализмът е остарял.

„Понеже не спах през нощта заради часовата разлика, прочетох цялото интервю на Владимир Путин във Financial Times. Длъжен съм да подчертая, че съм дълбоко несъгласен с основния му аргумент, че либерализмът е отживелица. Ние, европейците, които сме тук, сме дошли и за да застанем еднозначно зад либералната демокрация. Който си позволява да твърди, че либералната демокрация е отживелица, завява и следното: че свободата е отживелица, че върховенството на закона е отживелица и че човешките права са отживелица. За нас в Европа това са, а и ще бъдат, основни и жизненоважни ценности. Това, което обаче аз намирам за отживелица, са авторитаризмът, култовете към личността, управлението на олигарсите ... Дори и понякога да изглеждат ефикасни", коментира Туск.

По-рано Путин заяви в интервю за Financial Times, че вярва, че „либералната идея“ е остаряла. Като доказателство за тезата си той пояснява, че дори и западните партньори сега биха признали, че елементите на либералната идея вече не са надеждни и дава за пример мултикултурализма и миграцията.

С това Путин очевидно намеква за отношението на някои правителствени лидери от Запада, като американския президент Доналд Тръмп или премиера на Унгария Виктор Орбан, към миграцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:32 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още