fallback

Лицата на деня

Германският капитан на спасителния кораб Sea Watch 3 Карола Ракете ще даде показания пред съда в Сицилия

10:50 | 18.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Състраданието и решителните действия". Това обеща Урсула фон дер Лайен в речта си във вторник пред Европейския парламент, преди да бъде избрана за наследник на Жан-Клод Юнкер. Тя имаше предвид европейската миграционна политика, за която ЕС спори от години. Бъдещият председател на ЕК иска да създаде нов „Пакт за миграцията и искащите убежище“.

Може би Фон дер Лайен трябва да си води подробни записки в четвъртък на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС в Хелзинки, за да вникне наистина в сложността на техните усилия. Два часа са зададени за работната сесия на тема „Бъдещето на миграционната политика", а също и за спасителните акции в морските води. Вероятно няма да има напредък.

Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер възнамерява заедно с Франция да организира кампания за „временно преходно споразумение" в Хелзинки за депортиране из различните страни от ЕС на спасените мигранти. Но преди няколко седмици такова условно споразумение не бе постигнато. Междувременно, почти всеки ден в Средиземно море има бежанци в смъртна опасност.

И наистина - от години Средиземно море е най-смъртоносната граница за бежанци и мигранти в света – през миналата година средно по шестима души на ден са губили живота си в опит да я прекосят, става ясно от данните на Върховния комисариат за бежанците към ООН. Въпреки това миграцията от Африка към Европа продължава да се използва като средство за влияние в политически схватки на национално и европейско ниво. Когато преди три седмици капитан Карола Ракете акостира с кораба Sea Watch 3 на пристанището на остров Лампедуза, тя се оказа въвлечена именно в такава схватка. В четвъртък прокурорите в Агридженто (Сицилия) искат отново да изслушат германският капитан на спасителния кораб Sea Watch 3. Те разследват Ракете заради предполагаемото организиране на нелегална имиграционна схема и съпротива срещу военен кораб, след като незаконно е влязла в пристанище Лампедуза със своя Sea-Watch 3 и 40 мигранти на борда. Оттогава тя е героиня за едни и мразена от други. За нас е „лицето на деня" за четвъртък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още