fallback

Търг за соларна енергия в Португалия счупи световния рекорд

По време на наддаването е била регистрирана оферта за един от 24-те лиценза за инсталиране на соларен капацитет в размер на 14,76 евро за мегаватчас

23:00 | 31.07.19 г. 11

Големият търг за соларна енергия в Португалия счупи световния рекорд, като един от 24-те лиценза на офертата се продава за 14,76 евро за мегаватчас, заяви Жоао Галамба, енергиен секретар на страната, цитиран от Euractiv.

От участниците в търга, които първоначално се състезаваха за общо 1 150 мегаватчаса, има 13 победителя, добави Галамба без да посочва имена. Източник, запознат с темата, заяви, че сред победителите има представители на различни европейски страни, като португалските дружества EDP и Galp не са успели да се наредят между тях. 

Португалският вестник Jornal de Negocios съобщи, че испанската компания Jornal de Negocios е спечелила 7 от общо 24-те лиценза, докато френската Akuo е успяла да се пребори за 370 мегавата.

Според pv magazine в петък друг португалски вестник – Expresso, е получил информация от компании, участващи в търга, които посочват, че за значителни порции от предлаганата производствена мощност са предложени цени от по 20 евро за мегаватчас, или по 0,02 евро за киловатчас.

По-рано този месец португалският министър на околната среда и енергийния преход Жоао Педро Матос Фернандес обяви, че ценовият таван за търга ще бъде 45 евро за мегаватчас. В интервю за местния финансов вестник Sapo министърът заяви, че е наясно, че средните цени на слънчевата енергия в региона са около 55 евро за мегаватчас.

Въз основа на местата, където ще бъдат разположени новите соларни инсталации, Португалия провежда търгове, в които победители могат да станат онези компании, които предложат най-големите отстъпки от базовата тарифа за наддаване.

„Първият търг в Португалия беше успешен“, заяви Галамба пред Ройтерс. „Имаше наистина брутални отстъпки и в допълнение на постигнатите най-ниски цени в Европа, успяхме да поставим нов световен рекорд“ добави още той.

През 2018 г. Solar Power Europe заяви, че най-ниските оферти за търгове за соларна енергия в световен мащаб са били регистрирани в Индия – 16,7 евро за мегаватчас.

Това е най-големият търг за лицензии за какъвто и да било вид енергия, стартиран от Португалия досега и се отнася за количество енергия, което надминава двойно инсталирания капацитет на соларна енергия в страната.

„Този търг показа, че енергийният преход, за който правителството пое ангажимент, не само, че може силно да ускори ръста на инвестиции и навлизането на възобновяеми енергийни източници в Португалия, но може да предостави и много ниски цени“, подчерта Галамба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още