fallback

Русия и САЩ влязоха в словесна надпревара за ядрените си възможности

И Москва, и Вашингтон настояват, че тяхното ядрено въоръжение изпреварва това на останалите страни, а проваленият експеримент в Русия стана само пореден повод за доказване

22:40 | 13.08.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия е много по-напред от САЩ в разработването на нови ядрени ракети въпреки проваления тест на руско въоръжение, който предизвика реакция и у американския президент Доналд Тръмп.

Неговият руски колега Владимир Путин „многократно е казвал, че руските разработки в тази област задминават нивото, достигнато от други държави и са в значителна степен уникални“, заяви говорителят на държавния глава Дмитрий Песков. Неговото изказване е в отговор на туит на Тръмп, в който той заяви, че САЩ разполагат с подобна, „макар и по-напреднала технология“, като тази, причинила ракетната експлозия, която отне живота на петима учени.

Според Песков изказването на президента не е изненадващо, тъй като от години е известно, че САЩ работят по подобни програми.

На 8 август взрив в Архангелска област отне живота на петима учени по време на тест на ракетен двигател, който използва „изотопни източници“ на захранване, на крайбрежна платформа в Бяло море.

Коментарът на Тръмп потвърждава спекулациите в руските медии, че тестваното оръжие е ракета SSC-X-9 Skyfall, известна в Русия като „Буревестник“. За първи път оръжието бе представено по време на традиционното годишно обръщение на Путин миналата година.

В същото време по-рано от руската държавна метеорологична служба съобщиха, че нивата на радиация в пристанищния град Северодвинск, в близост до мястото на тестовете, са достигнали до 16 пъти над нормата веднага след инцидента.

Гама радиацията, измерена на шест от общо осем локации в града с 180 000 жители, варира от 4 до 16 пъти над нормата от 0,11 микросиверта на час. Въпреки това нивата остават в рамките на допустимото, като дори и най-високите им измерени стойности се равняват на рентгенова снимка при зъболекар, посочва говорителят на Световната ядрена асоциация Джонатан Коб. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още