fallback

Забавянето на инфлацията в еврозоната увеличава натиска върху ЕЦБ за нови стимули

Ръстът при потребителските цени за блока на единната валута е 1% през юли спрямо първото четене на данните за 1,1%

13:18 | 19.08.19 г. 6

Инфлацията в еврозоната се оказа по-слаба през юли от предварителните четения – поредният фактор, увеличаващ натиска върху Европейската централна банка за прибавяне на нови стимули от септември.

По данни на европейската статистическа агенция Евростат ревизираните стойности за юли показват отслабване на ръста при потребителските цени до 1% от 1,1% при предишното четене от 31 юли.

Това представлява и забавяне спрямо 1,3-те процента от юни. За сравнение година по-рано инфлацията в блока на единната валута е била 2,2%.

Колкото до данните за Европейския съюз като цяло, повишаването на потребителските цени е с 1,4% през юли. Това отново е спад спрямо отчетените 1,6% през юни. Година по-рано, също като в еврозоната, стойността на инфлацията е била 2,2%.

Най-ниска е била годишната инфлация в Португалия (-0,7%), Кипър (0,1%) и Италия (0,3%).

На обратния полюс застават Румъния (4,1%), Унгария (3,3%), както и Латвия и Словакия (с по 3%). В сравнение с юни годишната инфлация се забавя в 15 държави членки, остава стабилна в две и се ускорява в 11.

България се намира в горната част на списъка с годишна инфлация от 2,6% и с 1,2 процентни пункта над средната за ЕС. У нас тенденцията е за ускорение спрямо предходния месец, когато е била 2,3%. На годишна основа обаче също се наблюдава забавяне – 3,6% през юли 2019 г.

През юли най-голям принос към годишната инфлация в еврозоната идва от сектора на услугите (+0,53 процентни пункта), следван от храните, алкохолните напитки и тютюневите изделия (+0,37 процентни пункта), неенергийните индустриални стоки (+0,08 процентни пункта) и енергията (+0,05 процентни пункта).

Данните са поредният сигнал, в допълнение към тези от последните няколко седмици, че може да са необходими нови мерки за стимулиране на инерцията в еврозоната. Притесненията за глобално икономическо забавяне се задълбочиха, след като стана ясно миналата седмица, че германската икономика се е свила през второто тримесечие, а растежът в блока на единната валута е бил едва 0,2%, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:26 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още