fallback

Италианският президент прие оставката на премиера Джузепе Конте

Утре започват консултации с партийните лидери в търсене на решение на политическата криза

23:09 | 20.08.19 г.

Джузепе Конте по време на заседанието на Сената. Снимка: Ройтерс

Президентът на Италия Серджо Матарела прие днес оставката на премиера Джузепе Конте и ще започне в сряда консултации с партийните лидери в търсене на решение на политическата криза, предаде Ройтерс, като се позова на кабинета на италианския президент.

Матарела е поискал Конте да остане на поста като изпълняващ длъжността, докато текат консултациите, които ще започнат в 16,00 ч. местно време в сряда и се очаква да завършат в четвъртък следобед, уточнява БТА.

Президентът на Италия ще провери дали има политическа воля за съставяне на ново правителство. Ако такава няма, той ще трябва да разпусне парламента три години и половина по-рано от планираното и да свика предсрочни парламентарни избори.

Решението на Конте да се оттегли е кулминацията на разразяващата се от седмици нова политическа криза между двете управляващи в коалиция партии – крайнодясната „Лига“ на Матео Салвини и антисистемното движение „Пет звезди“ на Луиджи ди Майо. Обединението им се крепеше досега на крехко разбирателство, което обаче не можа да издържи дълго.

В реч пред Сената по-рано днес Конте отправи остра критика към лидера на „Лига“ и вицепремиер Матео Салвини, който поиска предсрочни избори, след като по-рано този месец оттегли подкрепата си за коалиционното правителство. Според Конте не е в интерес на страната да се провежда нов вот. Премиерът в оставка също така посочи, че неговият заместник не е реагирал правилно на скандала, свързващ го с Русия, като също така е надвишил правомощията си.

Политическата криза в страната поставя на карта и продължаващия да нараства публичен дълг на Италия – тревога както за европейските власти, така и за международните инвеститори. Под въпрос е дали той ще бъде управляван от дясноцентристко правителство или по-умерени политически сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още