fallback

За първи път Германия пуска 30-годишни ДЦК с нулева лихва

През април 2015 г. страната продаде 10-годишни облигации с нулева доходност

17:07 | 21.08.19 г. 22

Снимка: Архив Ройтерс

Германия ще пусне на търг 30-годишни държавни ценни книжа (ДКЦ) с нула процента лихва за първи път днес, съобщава CNBC.

Това означава, че германското правителство няма да изплаща лихви на купувачите на облигациите до падежа им през август 2050 г.

Притежателите на държавни ценни книжа обикновено получават както номиналната стойност, така и лихвени плащания по придобития дълг в рамките на живота на актива. Но притежателите на облигации с нулева лихва ще получат само номиналната им стойност.

Продажбата на два милиарда евро дългосрочен германски дълг, която беше обявена миналата седмица, се случва в момент, когато доходността от активите с фиксирани приходи достига рекордно ниско равнище. Много от тях навлизат на отрицателна територия, тъй като инвеститорите търсят убежище от пазарни сътресения и се възползват от ниските лихви на централните банки.

Германските държавни ценни книжа с нулева лихва са възможност за инвеститорите да складират парите си в дългосрочен актив-убежище и да ги „заключат“ за 30-годишен период на фона на глобалните сътресения.

В предизвикателна пазарна среда инвеститорите обичайно пренасочват инвестициите си от по-рискови активи в активи-убежища като злато и държавни ценни книжа, като по този начин повишават търсенето и цената им.

Купонният процент по държавните ценни книжа е лихвеният процент, който се изплаща ежегодно, а доходността е мярката за възвръщаемостта въз основа на купонния процент и покупната цена на актива.

Германия в режим на рецесия?

Германия е на ръба на рецесия, след като нови данни за икономиката показаха, че тя се е свила с 0,1% през второто тримесечие на 2019 г. Забавянето наред с несигурността около търговските войни и Brexit засилва натиска върху правителството да задейства пакет от фискални стимули.

Германия продаде 10-годишни държавни ценни книжа с нулева лихва през април 2015 г. Но Ралф Прейсер, глобален ръководител на лихвената стратегия в Bank of America Merrill Lynch, отбеляза миналата седмица, че макар да има „обезпокоителни паралели с днешната пазарна среда“, съществуват и някои „значителни различия“.

„През 2015 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) изключи възможността за ново понижаване на лихвите, но наруши обещанието в края на 2015 г. и началото на 2016 г. За сметка на това ЕЦБ отвори отново вратата за понижаване на лихвите, без да даде никакви индикации какво ще е нивото на основната лихва“, посочва Прейсер.

Към момента 30-годишните германски държавни ценни книжа се търгуват при при доходност от -0,15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още