fallback

Еврочиновници предлагат мегафонд в подкрепа на „европейските шампиони“

ЕС не разполага с компании, които да конкурират американските и китайски гиганти, и длъжностни лица предлагат директни инвестиции в индустрията

08:40 | 23.08.19 г. 14
Автор - снимка
Редактор

Длъжностни лица от Европейския съюз (ЕС) искат да създадат фонд в размер на 100 млрд. евро, за да подкрепят „европейските шампиони“ срещу американски и китайски конкуренти като Google, Apple и Alibaba, пише онлайн изданието Politico.eu.

Предложението за т.нар. „Европейски фонд за бъдещето“ се появи в необичайно радикален набор от планове, които служители на Европейската комисия (ЕК) искат да включат в дневния ред на избрания от тях президент Урсула фон дер Лайен. Мандатът й започва на 1 ноември, отбелязва изданието.

Документът е в обем 173 страници и изданието разполага с него. Исканията са разнообразни: например поставянето на кошери за пчели на обществени сгради, по-големи ограничения на социалните медии и т.н.

Доминиращата тема е изграждането на отбранителна Европа (Fortress Europe), която може да предприеме сериозни търговски мерки срещу Вашингтон и Пекин, като същевременно влага повече публични средства в бизнес лидерите си.

„Появата и лидерството на бизнес конкуренти извън ЕС, които разполагат с безпрецедентни финансови средства, има потенциал да заличи съществуващата иновационна динамика и индустриалното положение на промишлеността на ЕС в определени сектори“, посочва се в документа.

Длъжностните лица нареждат Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, Baidu, Alibaba и Tencent сред компаниите, на които Европа трябва да съперничи. „Европа няма такива компании“, допълва се в документа.

Предлага се да се използват 100 млрд. евро – средства от бюджета на ЕС и частни капитали, за създаването на специален фонд, който директно да инвестира в компании. Това е нещо ново за Брюксел, който администрира фондове за научноизследователска и развойна дейност, и е знак, че администрацията може би планира да предприеме далеч по-снизходителна линия относно публичното финансиране за индустрията.

Бюрократите предлагат и доста агресивна нова рамка по отношение на митата върху американски стоки. Неортодоксалните мерки те оправдават с необходимост Брюксел да изготви мерки за противодействие, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп посегне на основния глобален търговски арбитражен съд в Световната търговска организация (СТО).

Комисията на фон дер Лайен, продължават чиновниците, ще се нуждае от стратегия, която да се противопостави на тарифите на Тръмп извън обичайното предназначение на законодателството на СТО, тъй като на практика това ще върне търговията обратно в закона на джунглата.

В документа се настоява и за по-строги мерки срещу китайските компании – например да бъдат блокирани при участие в търгове в Европа, да се санкционират заради по-високи субсидии, които получават от правителството в Пекин, и т.н.

Брюксел вече има твърда стратегия да инвестира в научноизследователска и развойна дейност в стратегическите индустрии - от технологични компании до фармацевтичната индустрия, припомня изданието. Новите предложения, обаче, изискват големи усилия за избутването на „европейските шампиони“ стъпка напред.

„Режимът на работа на фонда би имал дългосрочен фокус, основан на собствения капитал, с търговски, ориентиран към печалбата модел“, посочва се в документа. „Това ще позволи на фонда да изпълни стратегическата цел за подкрепа на европейските шампиони, като същевременно поддържа финансова стабилност“, допълва се в предложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още