IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция премахва окончателно капиталовия контрол

Очаква се мярката да влезе в сила от 1 септември

17:08 | 26.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция ще премахне напълно оставащите капиталови ограничения, заяви премиерът Кирякос Мицотакис в понеделник. Това е поредният знак, че икономиката на страната се връща към стабилността след три поредни спасителни програми.

„От днес капиталовият контрол е в миналото“, заяви Мицотакис пред парламента, цитиран от Ройтерс.

Атина въведе капиталови ограничения през юни 2015 г., когато държавата беше в спор с кредиторите си за това как да стимулира икономиката на фона на огромния си дълг и постоянно напускащия банките кеш.

Тогава Европейската централна банка спря извънредното финансиране за гръцките кредитори, принуждавайки банките да спрат дейност за три седмици, а таванът за теглене на пари от банкоматите бе в размер на 60 евро.

Оттогава насам ограниченията постепенно бяха облекчавани. Таванът на тегленията бе окончателно премахнат през октомври 2018 г., но лимитът за трансфер на пари в чужбина остана в сила.

Възобновяването на свободното движение на капитал ще помогне за подсилване на доверието, привличането на инвестиции и ще даде възможност за допълнително увеличение на кредитния рейтинг на страната.

„Това бележи завръщането към нормалността и нарастването на доверието“, посочи гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас.

Новото консервативно правителство на премиера Мицотакис, избрано преди месец, се опитва възможно най-бързо да увери пазарите, че възнамерява да прилага приятелски настроена към бизнеса политика в опит да привлече така необходимите на страната инвестиции.

Финансовият министър Христос Стайкурас заяви на депутатите, че предстои публикуване на законопроекта за пълното отпадане на ограниченията от 1 септември.

Гърция приключи третата си спасителна програма преди година и оттогава възстановява достъпа си до международния облигационен пазар.

Днешното съобщение на правителството е в крак с прогнозите на Янис Стурнарас, който през юни заяви пред Ройтерс, че страната е напът да отмени изцяло ограниченията върху капиталовите трансфери през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още