IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Société Générale: Да завършим банковия съюз

Той се опасява, че европейските банки могат да изостанат за постоянно спрямо по-големите конкуренти от САЩ и Азия

18:48 | 05.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс, архив</p>

Снимка: Ройтерс, архив

Той е един от най-дълго заемащите длъжността си банкови директори в Европа: от 2008 г. Фредерик Одеа оглавява Société Générale, най-старата банка във Франция. И днес, по време на голяма банкова конференция във Франкфурт, Одеа отправя доста сериозни послания. с

Той се опасява, че европейските банки могат да изостанат за постоянно. „Искаме ли да видим всички наши депозити в банки под влияние на чужди суперсили?“, попита той, имайки предвид мощта на американските финансови компании и нарастващото влияние на Китай. Отговорът му: Европа се нуждае от свои банки, които са международно конкурентоспособни. За това обаче, поне засега, няма предпоставки.

Единият от тях е завършването на Европейския банков съюз: „Ако човек си представи банковия съюз като къща, то засега е поставена само основата. Липсва й покривът и интериорът. „Необходимо е наличието на обща застраховка за съвместни депозити и съюз на капиталовите пазари“.

Това според Одеа е още по-вярно предвид глобалните политически конфликти и очаквания спад през 2020 или 2021 година. „Банка като Société Générale се стреми да защити позицията си на ключов финансист на международната търговия", заяви банкерът.

Изпълнителният директор похвали и германския федерален министър на финансите Олаф Шолц, който във Франкфурт повдигна въпроса за това как ЕС може да се възползва още повече от общия пазар. Одеа предложи преосмисляне на правилата за конкуренция в ЕС за банките. Те трябвало да бъдат спокойни в лицето на „гигантите от САЩ и Китай", за да могат да се появят конкурентни в международен мащаб европейски шампиони.

Спешно е необходима консолидация на европейския банков сектор, смята банковият директор. Трансграничните сливания обаче биха имали малко смисъл в сектора на дребно, а по-скоро в инвестиционното банкиране и управлението на активи. „Тъй като Société Générale е една от малкото европейски банки, които са силни тук, ние сме заинтересовани да се консолидираме", каза Одеа.

Той коментира предпазливо слуховете, че дъщерното дружество за управление на активи Lyxor може да бъде продадено. Зоните, в които компанията не постигала достатъчна икономия от мащаба, биха могли да бъдат продадени. Но за такова решение имало време до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още