IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическото напрежение натежа върху европейските пазари

Паневропейският измерител Stoxx 600 отписа минималните 0,02%, като начело на загубите застанаха книжата в сектора на търговията и свободното време

19:09 | 24.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейските пазари завършиха борсовата сесия във вторник на отрицателна територия, като във фокуса на трейдърите бяха геополитическите събития и от двете страни на Атлантическия океан, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 отписа минималните 0,02%, като начело на загубите застанаха книжата в сектора на търговията и свободното време.

Френският бенчмарк CAC се раздели с 0,03%. По-значителни са загубите на германския индекс DAX и на британския FTSE, които отписват съответно 0,21% и 0,46%.

Пазарите бяха повлияни и от политическите събития през днешния ден. По-рано днес Върховният съд на Великобритания излезе с дългоочакваното си решение, според което противоречивата мярка на премиера Борис Джонсън за спиране на дейността на парламента е незаконно.

Новината доведе до поевтиняване на лирата, която обаче успя да възстанови част от загубите и минути преди 19 ч. поскъпва с над 0,3% до 1,274 долара за паунд.

Трейдърите също така бяха до голяма степен фокусирани и върху новините от търговския фронт. Американският министър на финансите Стивън Манучин заяви в понеделник, че преговорите между Вашингтон и Пекин ще бъдат подновени до две седмици.

Положителните сигнали от Вашингтон продължиха и във вторник, когато американският президент Доналд Тръмп заяви в речта си пред Общото събрание на ООН, че мирът с Иран е постижим, въпреки че разкритикува „жаждата за кръв“ на страната.

При корпоративните новини книжата на белгийската пивоварна компания Anheuser-Busch InBev поевтиняха с 2,44%, след като първичното публично предлагане на нейното азиатско звено набра 5 млрд. долара. Това представлява 27 хонконгски долара за акция, което е в долния диапазон на очакваната сума.

Акциите на Volkswagen също са сред губещите за деня със спад от близо 2,2%, след като германската прокуратура повдигна обвинения на главния изпълнителен директор Херберт Дийс, бившия директор Мартин Винтеркорн и председателя Ханс Дитер Пьотш, обвинявайки ги в манипулиране на фондовия пазар във връзка със скандала „Дизелгейт“.

На обратния полюс бяха книжата на белгийската технологична компания Umicore, които прибавиха над 5%, след като производителят обяви, че е сключил сделка за доставки с LG Chem.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още