fallback

Започнаха предсрочните парламентарни избори в Австрия

Себастиан Курц влиза в битката с високо вдигната глава, като въпросът е коя партия ще избере за коалиционен партньор

10:15 | 29.09.19 г.
Автор - снимка
Създател

Стартира гласуването на предсрочните парламентарни избори в Австрия като консервативният лидер Себастиан Курц изглежда е сигурен в победата, въпреки че ще се нуждае от коалиционен партньор, за да осигури мнозинство и не е ясно кого ще избере за тази цел, съобщава Ройтерс.

До предсрочния вот се стигна, след като през май коалицията на Курц с крайнодясната Партия на свободата на Австрия (ПСА) се разпадна заради видео скандала „Ибисагейт“, който принуди заместникът на Курц и лидер на ПСА Хайнц-Кристиян Щрахе да се оттегли. 

33-годишният Курц успя да се измъкне до голяма степен невредим от скандала, дори спечели избирателите на ПСА.

Но цялостната картина след скандала е изключително стабилна. Проучванията на общественото мнение обикновено сочат, че Австрийската народна партия на Курц (АНП) печели приблизително една трета от гласовете, докато социалдемократите изпреварват с малко ПСА и Зелените.

"Много агитация, но без много движение", заяви националното радио ORF в събота, определяйки предизборната кампания като арена с много дебати между партийните лидери, които не успяха да направят сериозна оценка на проучванията на общественото мнение.

Курц заяви по-рано, че ще разговаря с всички партии след изборите, ако спечели. Двата най-вероятни варианта за коалиционен партньор са нов съюз с ПСА или със Зелените и либералните „Неос“. Възможна е центристка коалиция със социалдемократите при сегашното им ръководство.

Проучванията сочат, че темата за опазването на климата и околната среда е в центъра на избирателния фокус, което помогна на Зелените да се покачат от по-малко от 4% на последните избори през 2017 г., до около 13% в момента.

Макар че те може да успеят да дадат на Курц и неговата партия тясно мнозинство в парламента, той едва ли ще иска да се остави на милостта на малък брой леви депутати, което означава, че ако реши да се съюзи със Зелените, той вероятно ще потърси тристранен алианс, включително с „Неос“.

Тъй като предизборната кампания приключи миналата седмица, ПСА се стреми да насочи вниманието на избирателите към основния въпрос - този за миграцията, като се насочва към имигрантите като цяло и по-специално към мюсюлманите, вместо да се занимава с последните скандали, които подкопават нейната подкрепа.

Широко разпространеното предположение сред политиците и анализаторите е, че изборите ще бъдат последвани от дълъг период на преговори с останалите партии за оформяне на коалиция, което означава, че настоящото временно правителство, ръководено от бившия съдия Бригите Бийрлайн, може да остане на мястото си до Коледа или дори до по-късно.

Избирателните секции отвориха в 07:00 ч австрийско време ( 08:00 българско време), като гласуването ще приключи в 17:00 ч австрийско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още