fallback

„Климатичният рицар“ Франс Тимерманс спечели одобрението на Европейския парламент

Евродепутатите бяха категорични, че холандецът е „точният човек за работата“

11:07 | 10.10.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Франсискус Корнелис Герардус Мария Тимерманс, холандецът, известен сред политическите среди в Европа като Франс Тимерманс, успя да ангажира отново членовете на Европейския парламент (ЕП) със своята визия за бъдещето на Стария континент по време на своето изслушване във вторник, след което беше обявен за „климатичния рицар“ на новия председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Изслушването на холандеца продължи близо три часа, засягайки всички аспекти, свързани с бъдещите му задължения по отношение на климата и Зелената сделка, като въпросите бяха задавани от представители от Комисията по околна среда на ЕП, като депутатите от комисиите по енергетика и транспорт също присъстваха. 

Малко по-късно председателят на комисията Паскал Канфин приветства подхода на Тимерманс към различните въпроси и Парламентът официално даде зелената светлина на холандеца в сряда (10 октомври).

Решението бе обявено след среща на координаторите от политическите групи на ЕП, които заявиха, че той е „точният човек за работата“.

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D) , центристката „Обновена Европа“ и зелените гласуваха в подкрепа на Тимерманс.

За разлика от тях, партията на Европейските консерватори и реформисти , Европейската обединена левица – Северна зелена левица и крайно дясната група "Идентичност и демокрация" гласуваха против холандеца.

Фон дер Лайен направи редица обещания, свързани с климата, след като беше избрана от Европейския съвет през юли за председател на ЕК, в опит да спечели достатъчно гласове, които да подкрепят новата кандидатура и на Тимерманс.

50% или 55%?

Едно от тези обещания, специално насочени към осигуряване на гласовете на Зелените, беше да се увеличи сегашната обща цел на Европейския съюз (ЕС) за намаляване на емисиите на въглероден диоксид до 2030 г. В момента целите са  фиксирани на 40%, като Фон дер Лайен планира това да бъде увеличено до 50% или дори 55%, ако е възможно.

Този двустепенен подход беше споменат и в писмото на ЕК за климата, което германката изпрати до Тимерманс, и холандецът беше помолен повече от веднъж да обясни защо Комисията първо се насочва към свиване на емисиите с 50%.

„Нашите аргументи ще бъдат по-убедителни, ако успеем да ги подкрепим с проучвания и факти“, заяви от своя страна, добавяйки „Ще бъда изключително изненадан, ако тази информация и анализът доведат до друго заключение, различно от 55% . "

Други членове на ЕП, включително Бас Айкхаут от групата на Зелените и Питър Лийз от ЕНП, притиснаха Тимерманс по въпроса, но той твърдо настоя, че Комисията ще трябва да направи задълбочен анализ на по-високата цел, преди да се „подпише“ под нея.

„Съгласен съм, че няма да имаме време да направим и двата подхода“, добави той, посочвайки, че според него процесът ще приключи преди срещата на върха на ООН относно климата в Глазгоу през следващата година, въпреки че екологичните групи предупредиха.

Министрите на околната среда на ЕС се съгласиха миналата седмица „да актуализират“ т.нар. Национален определен принос през 2020 г., който провокира яростта на неправителствените организации и на някои държави членки.

Биоразнообразие

„Един милион животински вида от около 8 милиона са застрашени от изчезване“, предупреди Тимерманс и обеща да работи по широка стратегия за биологично разнообразие за 2030 г. още от началото на мандата си. Той заяви пред членовете на ЕП, че ще бъде готов преди или след срещата на върха на ООН през октомври догодина.

Холандецът добави обаче, че политиката за биологичното разнообразие е по-сложна от намаляването на емисиите, които са по-лесни за измерване и за количествено определяне.

Но намеренията му в тази област бяха отхвърлени като „неясни“ от WWF Europe, които предупредиха, че въпреки че оценяват мащаба на проблема, все още липсват конкретни политики за справяне с него.

„Биоразнообразието отстъпи на климата в изслушването тази вечер, но ние не можем да защитим едното, без да действаме и по другото. Време е направим нещо за внушителните загуби при дивата природа в ЕС, да поемем строги и обвързващи ангажименти и да санкционираме тези страни, които не ги спазват “, заяви Андреас Баумюлер от WWF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още