fallback

Жозеп Борел: Време е ситуацията в Каталуния да се нормализира

Регионалното каталунско правителство трябва да се съобрази с произнесеното днес решение от съда и да управлява от името на всички, смята бъдещият дипломат номер едно на ЕС

19:30 | 14.10.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Испанският външен министър Жозеп Борел заяви днес, че издадените присъди на дванайсет политици и активисти, подкрепящи независимостта на Каталуния, отваря възможност ситуацията в североизточната испанска област да се нормализира, предаде Асошиейтед прес. едно на ЕС

Борел каза в интервю за агенцията, което даде в Люксембург, че трябва да започне да се работи „за нормализация на политическия климат в Испания и излекуване на раните в каталунското общество, но при пълното зачитане на испанската конституция", съобщава БТА.

Испанският министър, който наскоро бе избран за следващ ръководител на европейската дипломация, заяви, че каталунците са разделени поравно по въпроса за подкрепата за независимостта, и допълни, че регионалното каталунско правителство трябва да се съобрази с произнесеното днес решение от съда и да управлява от името на всички.

„Аз съм точно толкова каталунец, колкото всеки друг", каза Борел. „В Европа няма нито една конституция, която да дава възможност за едностранно обявяване на държавна независимост върху част от държавната територия", заяви той.

Днес за кратко беше прекъснат достъпът с метро и влак до летище „Ел Прат“ в Барселона в резултат на сепаратистките протести срещу решението на Върховния съд на Испания да наложи ефективни присъди на деветима от лидерите на движението за независимост, предаде Ройтерс.

Метрото и влаковете вече отново се движат, заявиха от железопътната компания оператор и полицията. На кадри на Ройтерс от един от входовете на летището се виждат полицаи с пълно снаряжение за борба с безредици, които са образували кордон пред десетки протестиращи. Някои от демонстрантите са с качулки и маски.

Летищният оператор АЕНА съобщи, че летището работи нормално.

В района на самото летище се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи, предаде Асошиейтед прес.

Каталунската полиция използваше палки, за да отблъсне множеството при входа към метростанцията на основния терминал на аерогарата.

В района на летището се събират голям брой протестиращи, а подстъпите към аерогарата за задръстени от автомобили. Преди това полицията нареди метролинията към летището да спре.

Хиляди разгневени хора излязоха на шествия и митинги в цяла Каталуния. Демонстранти блокираха движението по няколко магистрали.

Девет от дванайсетте лидери на каталунските сепаратисти, осъдени днес, получиха присъди между девет и тринайсет години затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още