fallback

Кенет Рогоф: Еврото е най-голямата грешка на ЕС и България трябва да стои далеч от него

Еврото беше създадено, защото много хора вярваха, че по този начин ще контролират инфлацията в Европа, но те сгрешиха, смята бившият главен икономист към МВФ

16:30 | 19.10.19 г. 15

България не трябва да се присъединява към еврозоната. Европейският съюз е добро решение, но еврото беше най-голямата грешка в академичната история. Това заяви проф. Кенет Рогоф - преподавател в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ), в ефира на БНР. 

“Еврото беше създадено, защото много хора вярваха, че по този начин ще контролират инфлацията в Европа. Те сгрешиха”, посочи Рогоф. “Възможността централната банка на всяка държава да води независима политика е много добра и работи навсякъде по света. Не бих препоръчал да въвеждате тази валута”, добави той.

Рогоф коментира и цялостното състояние на българската икономика.

“Българската икономика се подобрява през последните години, но все още има какво да се направи, за да може страната да достигне средното жизнено равнище в еврозоната”, подчертава експертът

Според него финансова криза в световен мащаб е малко вероятна.

“Разбира се, всички са много нервни по темата заради опита, който натрупахме от предишната криза. Принципно рецесията не е задължително да води до финансова криза”, добавя Рогоф.

По негови думи “няма никакво съмнение”, че търговските войни на американския президент Доналд Тръмп са основната причина за глобалното икономическо забавяне.

“Не става въпрос дори за незабавния ефект от митата, а за това, че никой не може да прогнозира какво ще се случи в бъдеще. Политиката стана непредвидима и бизнесът не знае какво да прави”, заключва Рогоф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още