fallback

Ядреният въпрос във Франция е въпрос и за цяла Европа

Докладът на бившия шеф на PSA разкрива множество пробойни в ядрената енергетика, които могат да натежат в полза на привържениците на нейното окончателно загърбване

19:30 | 30.10.19 г. 15

Бившият изпълнителен директор на PSA Жан-Мартен Фолц публикува доклад за дизайна на реактора с вода под налягане, известен като ЕПР, в който подробно описва слабостите на ядрения сектор на Франция, като същевременно дава основание на правителството и на компанията EDF да оправдаят изграждането на атомни електроцентрали, пише Euractiv.

Фолц предаде доклада си по-рано тази седмица на министъра на икономиката на Франция Бруно льо Мер, в който препоръча продължаване на инвестициите в развитието на атомните електроцентрали. 

„Надеждността на концепцията и дизайна“ е доказана, обясни бившият изпълнителен директор на автомобилния алианс между Peugeot, Citroën, DS, Opel and Vauxhall, позовавайки се на примера с двата китайски реактора в Тайшан, които бяха пуснати в експлоатация през последните месеци.

В доклада, дълъг около 30 страници, Фолц за първи път отрича първоначалните „нереалистични“ оценки, както по отношение на разходите, така и за забавянето на строителството. „EDF подценява сериозно сложността“ на проекта, посочва той. Първоначално планирано за юни 2012 г., въвеждането в експлоатация на реактора няма да се извърши преди края на 2022 г.

Прогнозираните разходи за строежа и въвеждането в експлоатация вече са се утроили - от 3,3 млрд. евро на 12,4 млрд. евро, което също се дължи на огромната поредица от технически проблеми и пропуски. Освен това в доклада се подчертава „неподходящото“ управление на проекта и „незадоволителните отношения“ между различните компании, участващи в строителството.

„Цялостна загуба на умения“

Фолц посочва,  че трудностите на площадката свидетелстват за „цялостна загуба на умения“ във френския ядрен сектор, и по-специално в случая на EDF и Framatome.

Липсата на компетентност е засегнала проектантските отдели, производителите на компоненти и „способността да се управлява мащабни съоръжения“, се посочв още в доклада.

Причината за това е липсата на изграждане на нови електроцентрали от вече почти 20 години. По-конкретно, докладът се фокусира върху липсата на ресурси и таланти в технологичните областти. В резултат на това последното забавяне беше причинено от откриването на некачествени заварки, които ще трябва да бъдат поправени с помощта на дистанционно управлявани роботи.

Въпреки всички тези проблеми, бившият изпълнителен директор на PSA е донякъде уверен и иска да вярва, че френският енергиен сектор е научил урока си след фиаското на АЕЦ „Фламанвил“.

Такъв „скъпо струващ опит“, пише още Фолц. „Прогресът, наблюдаван през последните години, трябва да консолидира и разшири най-новите организационни избори, направени от EDF“, продължи той. Фолц също приветства влизането на Framatome в групата, което дава възможност за „по-нататъшно рационализиране и опростяване на организацията на научните и техническите ресурси в ядрените проекти“.

В своя доклад Фолц също препоръча стартирането на „дългосрочни устойчиви програми за изграждане на нови реактори“, за да се стимулира нова динамика, като предостави на компаниите от сектора „необходимата видимост и увереност, за да направят предприемат необходимите мерки за инвестиции и набиране на персонал“. Той дава пример с Китай, където „строителството на атомни електроцентрали продължава да се развива от около двадесет години“.

Но след всички тези неуспехи бъдещето на EPR във Франция все още не може да бъде официално гарантирано. За ядрения сектор обаче времето изтича, тъй като трябва да се подготви за затварянето на най-старите френски централи, които са към края на своя жизнен цикъл.

Първоначално правителството трябваше да вземе решение до средата на 2021 г., само няколко месеца преди президентските избори. Но Бруно льо Мер иска да отложи решението. То няма да бъде взето преди въвеждането на новия реактор в АЕЦ „Фламанвил“ през 2023 г. и във всеки случай ще се изчакат резултатите от президентските избори във Франция, които ще се проведат през април 2022 г.

Въпросът е политически чувствителен, тъй като множеството забавяния оказват негативно влияние върху общественото мнение и нагласите към този тип енергия. Освен това, тъй като фокусът на избирателите все по-ясно се насочва към екологичните проблеми, въпросът за ядрената енергия може предизвика допълнително дебати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:21 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още