IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Белиз отпада от "черния списък" на ЕС с данъчните убежища

Страната е приела необходимите реформи за подобряване на своя данъчен режим, посочват от Брюксел

22:18 | 08.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Черният списък“ на Европейския съюз (ЕС) с данъчни убежища продължава да намалява.

Днес Съветът на ЕС е решил да извади Белиз от списъка с юрисдикциите, които не оказват съдействие за данъчни цели.

Според Съвета Белиз е приел необходимите реформи за подобряване на своя данъчен режим за международните бизнес дружества, който трябваше да бъде въведен до края на 2018 г. Брюксел ще продължи да наблюдава дали страната спазва ангажиментите си да промени или премахне вредните характеристики на своя режим за освобождаване на доходите от чуждестранни източници до края на 2019 г.

Северна Македония отпада окончателно от списъка на ЕС, тъй като Скопие изпълнява всички свои ангажименти за сътрудничество в областта на данъчното облагане, след като ратифицира Многостранната конвенция на ОИСР за административна взаимопомощ.

Списъкът на ЕС с данъчните убежища е част от полаганите усилия за предотвратяване на избягването на данъци и утвърждаването на принципи на доброто управление като данъчна прозрачност, справедливо данъчно облагане или международни стандарти срещу свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби, посочват от Съвета на ЕС в съобщение.

Списъкът беше създаден през декември 2017 г. В приложение първо към него се наблюдават страните, които не сътрудничат на ЕС във връзка с избягването на данъчното облагане. В него остават Американска Самоа, Фиджи, Гуам, Оман, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американски Вирджински острови и Вануату.

Приложение второ представлява списък на държавите, които са били в приложение първо, но са приели съответните реформи и ЕС наблюдава изпълнението им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още