IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият суверенен фонд изостави компанията G4S заради злоупотреба с работници

Охранителната британска компания е била отговорна за системен тормоз и злоупотреба с работници в Катар и ОАЕ

15:30 | 14.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Норвежкият суверенен фонд премахна британската охранителна фирма G4S Plc от портфолиото си, позовавайки се на злоупотреби с правата на работници мигранти в Катар и Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщава Bloomberg.

Централната банка в Осло, която управлява фонда с активи за 1,1 трлн. долара, заяви, че е предприела стъпката „поради неприемлив риск, за който компанията допринася, и е отговорна за сериозни или систематични нарушения на правата на човека“. 

Акциите на G4S поевтиняха с 3,7% в сутрешните часове на търговията в Лондон. Фондът притежаваше 2,33-процентен дял в компанията в края на 2018 г., оценен по това време на около 91 млн. долара. В момента в черния списък на фонда попадат 156 компании, които ще бъдат отлъчени.

Решението за изключването на G4S е предшествано от препоръка на Етичния съвет на Норвегия, която е оценила дейността на компанията в двете страни от Близкия Изток.

Разследването показа, че работниците мигранти са плащали такси за набиране на персонал, за да могат да работят за G4S, като значителна част от заплатите им отива за изплащане на дълга, свързан с тези такси, както и че много от тях са получавали възнаграждения за труда значително по-малко от договореното. В Емирствата паспортите на работниците са били конфискувани, съобщи още Етичният съвет.

Проучването също така разкрива, че в продължение на много дни работниците не са имали право на почивка, нито на компенсация за положения извънреден труд, като са регистрирани и случаи на тормоз.

Норвежкият суверенен фонд, най-големият по рода си в глобален мащаб, се управлява чрез набор от етични принципи. Забранено е да инвестира в тютюн и някои видове оръжия и в компании, отговорни с дейността си за нанасяне на вреда върху околната среда или нарушаване на човешките права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още