fallback

Тимерманс: Водородът ще има основна роля в изпълнението на целите на ЕС за климата

Газопроводните мрежи в Европа могат да бъдат използвани за пренос на водород, посочи временният председател на ЕК

16:34 | 25.11.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Франс Тимерманс, който временно замества Жан-Клод Юнкер на председателския пост на Европейската комисия (ЕК), получи тържествени овации заради Зелената сделка по време на форум в Брюксел, след като заяви, че водородът ще играе ключова роля в усилията на Европа да постигне целите си в областта на климата, съобщава Euractiv.

Потенциалът на водородната енергия да трансформира енергийния пейзаж на Европа се превърна в една от най-вълнуващите области на енергийната политика на Европейския съюз (ЕС) през последната година.

Миналата седмица холандецът, който успя да убеди в своите виждания относно зеленото бъдеще на Стария континент представителите на Европейския парламент, държа реч по време на форум за горивни клетки и водород в Брюксел в четвъртък (21 ноември).

„Европа е има лека преднина по отношение на чистия водород“, посочи Тимерманс пред представители на индустрията, занимаваща се с водородни технологии. „Защо да не увеличим преднината на едно от нещата, което би могло да бъде едно от най-важните в енергийния преход?“, подчерта холандецът.

Той акцентира върху наличието на подходяща инфраструктура за развитието на водородните технологии, която в Европа е изградена за пренос на природен газ. 

Според Тимерманс основният проблем при слънчевата и вятърната енергия е, че тези технологии се нуждаят от инфраструктура, за да работят.

„Нуждаем се от електроразпределителни мрежи. И именно това е недостатъкът“, подчертава първият заместник-председател на новия кабинет на ЕК.

В момента редица бюрократични препятствия пречат на водорода да навлезе в енергетиката на Европа с по-бърз темп, добави още Тимерманс.

„Първото ми обещание е, че ще се погрижа да ускорим всички процеси, за да работим по въпроса“, заяви той, добавяйки: „Най-важното обаче е, че ни помагате да намерим начини да постигнем сравнително бързо успехи“.

Водородът, който може да се добива от производство на електроенергия и газ, се очаква да играе централна роля в предстоящия пакет за декарбонизация на изпълнителния орган на ЕС, който се очаква да бъде реализиран през 2020 или 2021 година.

По време на манифест в Загреб през миналата седмица Европейската народна партия (ЕНП), която тогава избра за свой нов председател полякът и председател на Европейския съвет Доналд Туск, прие резолюция за климата, където ясно изразява своята подкрепа за водорода, произведен чрез преработка на природен газ, в комбинация с улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

Особено внимание се отделя на производството на т.нар. „зелен водород“, който се получава чрез електролиза при вятърната и слънчевата енергия.

И все пак Тимерманс посочи, че водородът ще има важна роля в прехода към чиста енергия, но няма да бъде онази „магическа пръчка“, с която ще реши проблемът с климатичните промени и замърсяването на въздуха.

Очаква се ЕК да възприеме своята „зелена сделка“ на 11 декември, с което ще бъде определена посоката на ЕС за постигане на целите, поставени от Парижкото споразумение за климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още