fallback

Шведски съд отхвърли жалбата на “Газпром” в спора с “Нафтогаз”

Руската газова компания трябва да заплати 2,56 милиарда долара компенсация за това, че не е транзитирала газ през територията на Украйна

16:12 | 27.11.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Апелативният съд на шведския окръг Свеа отхвърли жалбата на руската газова компания “Газпром” срещу решение на Стокхолмския арбитраж по спора с “Нафтогаз” Украйна за транзита на газ, съобщи ТАСС, позовавайки се на прессъобщение на съда.

В решението на съда се посочва, че искът на руската компания е отхвърлен. През септември–октомври 2020 година се очакват решенията по още две съдебни дела между двете страни, пише в съобщението на съда.

През февруари 2018 година Стокхолмският арбитраж задължи руската компания да изплати на украинската страна около 2,56 милиарда долара за недоставянето на газ по транзита.

“Нафтогаз” Украйна определи като "пълна победа" днешното решение на шведския съд, който се съгласи с постановеното от Стокхолмския арбитраж по спора с “Газпром”.

„Украйна печели отново! Спечелихме срещу първата жалба на “Газпром” срещу решението на Стокхолмския арбитраж”, написа във фейсбук изпълнителният директор на компанията Юрий Витренко.

Пред журналисти в Берлин  той съобщи, че Русия и Украйна трябва да подпишат споразумение за газа най-късно до 13 декември.

По думите на Витренко това е извънредна процедура, тъй като според европейските правила заявка за доставка на дългосрочни мощности трябва да се направи по-рано. Той уточни, че страните ще имат само няколко дни след срещата в нормандски формат, планирана за 9 декември в Париж, за да бъде договорено всичко.

В средата на август Юрий Витренко заяви, че украинската страна планира да получи около 3 милиарда долара от продажбата на активите на руския “Газпром” до края на 2020 г. по решение на съда в Стокхолм.

Жалбите по споровете между “Газпром” и “Нафтогаз” за договорите за доставка и транзит на газ бяха внесени през декември 2017 г. и февруари 2018 г. Съдът постанови „Газпром” да плати на "Нафтогаз" обезщетение от 4,637 милиарда долара компенсация за недоставен транзитен газ през територията на Украйна, но след като отчете задълженията на "Нафтогаз" в решението по спора за доставките на газ, руската компания трябва да плати по-малко - 2,56 милиарда долара.

„Моята прогноза е, че до края на 2020 г. ще получим цялата сума - около 3 млрд. долара. Ще започнем в средата на 2020 г. и ще приключим със събирането ѝ до края на 2020 г.“, каза в интервю за „Экономическая правда” Юрий Витренко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още