fallback

Проучване: Европа ще има газ тази зима дори и при провал на преговорите между Киев и Москва

Природният газ в Германия би могъл да поскъпне умерено, но няма да има нарушаване на доставките, посочват от германски енергиен институт

19:20 | 04.12.19 г. 2

Европа няма да остане без газ тази зима, дори да не бъде сключена нова сделка за доставка на руско синьо гориво през Украйна, когато действащото споразумение изтече в края на месеца. Това сочи публикувано днес германско проучване, цитирано от Ройтерс. 

"Газовите доставки за зимата са подсигурени, дори и да се провалят преговорите за транзит на газ от Русия през Украйна за Европа", е установило изследването, направено от Института за енергийна икономика (EWI) в Кьолн.

Отбелязва се, че газът в Германия би могъл да поскъпне умерено, но няма да има нарушаване на доставките.

Хранилищата са пълни, цените бележат многогодишни сезонни минимуми заради глобалното свръхпредлагане, а интерконекторите са доста по-добри, отколкото преди 10 години, когато Русия и Украйна влязоха в спор за цените и плащанията, допълва институтът.

Москва твърди, че не иска "газова война" с Украйна като тази през 2009 година, която наруши доставките за много европейски страни, преди да бъде подписано сегашното споразумение.

Русия обяви, че утре може да има нови тристранни преговори, ако участващите компании - руската Газпром и украинската Нафтогаз - са готови.

Сегашното споразумение за доставка на руски газ за Украйна и транзит към Европа изтича на 31 декември. Ново все още не е подписано, а разговорите са усложнени от въпроси като арбитражните процедури и анексирането на Крим от Русия. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още