fallback

Ядрената енергия или природният газ са по-добрата алтернатива на въглищата?

Според Томас Вайц Европа може да постигне климатичен неутралитет и без изграждането на допълнителни ядрени мощности

23:55 | 13.01.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Новото правителство във Виена ще се стреми към загърбване на ядрената енергия не само в Австрия, но и в цяла Европа, посочва пред Euractiv австриецът Томас Вайц, член на групата на Зелените в Европейския парламент (ЕП).

Според него Европейският съюз (ЕС) трябва да признае, че Полша има сериозна нужда от финансова подкрепа, за да осъществи целите за ефективен преход от въглища към чиста енергия.

Относно ядрените проекти в Европа Вайц смята, че страни като Словакия не се интересуват от това какви притеснения има Австрия. По неговите думи австрийците гледат с тревога към онези ядрени централи, които се намират близо до техните граници. Една евентуална авария ще засегне техните домове, смята евродепутатът. 

„След като решихме да не работи с ядрената енергия, тъй като съществува голям риск, ще направи всичко, което е в нашия дипломатически обхват, за да насърчим загърбването на ядрената енергия“, споделя Вайц, добавяйки: „Имаме особено сериозни опасения относно старите централи, създадени с руска технология. Но в ЕС съществуват няколко страни, които са се фокусирали върху ядрената енергия, например Франция“.

Според него между Австрия и Словакия има голямо взаимно уважение и доверие, като възникналият спор относно ядрената енергия ще бъде дискутиран между два добри съседа.

Вайц е съгласен, че е възможно да се постигне климатичен неутралитет в Европа без допълнителни ядрени мощности.

Вайц все пак признава, че за момента ядрената енергия е необходим елемент от общата борба за ограничаване на въглеродните емисии.

„Аз съм реалист в това отношение. Дори съм ОК относно факта, че Зелените във Финландия одобряват местната атомна електроцентрала да продължи своята работа до края на експлоатационния ѝ живот, защото това би било полезно за прехода през следващите няколко години“, коментира той.

Според него въглищата и ядрената енергия не могат да бъдат премахнати едновременно на този етап.

„Но в дългосрочен план ядрената енергия не може да бъде решение. Добивът на уран представлява екологичен риск. Огромните количества бетон за изграждането на такъв тип електроцентрала също представляват опасност“, подчертава Вайц.

По неговите думи основният аргумент относно прекратяването на дейността на ядрените мощности е рискът от злополука.

„Дори ако ядрената електроцентрала избухне в един от хиляда случая, това би било огромно бедствие“, посочва Вайц. „Ако някой смята, че ядрената енергия е евтина, то трябва първо да изчисли количеството пари, необходими за съхранението на отпадъците за следващите 100 хил. години“, добавя още евродепутатът.

Според него тази технология е „изключително скъпа и опасна“.

„Ако нямаше субсидии ядрената енергия нямаше да има шанс да се конкурира с възобновяемата такава. Трябва да прекратим тази лудост да инвестираме парите на данъкоплатците в такава застрашаваща технология“, категоричен е Вайц.

По отношение на Полша и нейната зависимост от въглищата, Вайц посочва, че ще са необходими много години за изграждане на ядрени мощности, които да заменят въглищните в страната.

„Това е твърде дълго време“, смята австриецът.

Той смята, че ако вместо в ядрената енергия, тези пари се инвестират в изграждане на възобновяеми мощности, Полша ще получи повече енергия с по-малък риск за околната среда.

Вайц смята, че природният газ може да изиграе много по-положителна роля и да бъде много по-ефективен от ядрената енергия в започналия преход.

„Неговите въглеродни емисии са много по-ниски от тези на въглищата“, подчертава той.

Австриецът признава, че предпочита природния газ пред ядрената енергия. В същото време той посочва и основната слабост на възобновяемите енергийни източници – тяхната непостоянност.

„Техническо предизвикателство е да съхраним енергията, но и да балансираме нетната честота“, смята Вайц.

Именно поради тази причина ще е необходим природният газ, който от друга страна може да бъде частично заменен от зелени газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още