fallback

Панев: Водните компании трябва да бъдат децентрализирани

Ако се инвестира повече и по-умно и пазарно в нови технологии на съхранение на енергия, енергийният преход може да трае и по-кратко

08:40 | 24.01.20 г. 5

Когато навремето създадоха огромен енергиен холдинг - БЕХ,  впоследствие той концентрира всички загуби в енергийния сектор. Същото би било с ВИК холдинг, смята Владислав Панев, финансист, съпредседател на "Зелено движение". „Водните компании трябва да бъдат децентрализирани", каза Панев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. „Ако се инвестира повече и по-умно и пазарно в нови технологии на съхранение на енергия, енергийният преход може да трае и по-кратко. От друга страна, растежът вече идва от качеството, не от количеството“, коментира Панев.
Той цитира статистика, според която потреблението на електроенергия у нас е с 15% по-ниско спрямо това от миналата година. „Комбинацията от огромно потребление от страна на индустриални компании и години на суша води до липса на вода. Засушаванията ще бъдат все по-често явление". Масовият внос на отпадъци от Италия "Китай ограничи/забрани вноса на европейски боклук. Италия плаща по сто евро на тон, за да се изнася боклук към България. От друга страна, от Националната електрическа компания (НЕК) плащат преференциална цена от 0.20 лв. на киловатчас, много над пазарната, за да изкупува електроенергия от боклуци, която се води комбинирана и високоефективна", уточни финансистът. По думите му трябва да спре да се изкупува електроенергия от отпадъци на преференциални цени и тогава целият внос и горене ще престанат. Как Панев коментира зелената сделка на ЕС и социалното неравенство във фокуса на Световния икономически форум Давос 2020 г. вижте във видеото!  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още