fallback

„Газпром“ запазва доставките на газ за Европа на нивата от последните години

Според компанията основният недостатък на втечнения газ е липсата на възможност за посрещне бързо търсенето по време на пиковите периоди на потребление

16:50 | 28.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската газова държавна компания „Газпром“ планира да запази газовите доставки за страни извън Общността на независимите държави (ОНД) на нивата от 2019 г., заяви ръководителят на „Газпром Експорт“ Елена Бурмистрова по време на Европейската газова конференция, цитирана от ТАСС. 

„През 2019 г. износът на „Газпром“ за страни извън ОНД достига 199,3 млрд. куб. м газ, включително и 382 млн. куб.м, доставени до новата дестинация, Китай“, заяви Бурмистрова, добавяйки: „Едно нещо е ясно - „Газпром“ остава най-големият износител на природен газ в Европа и в света“.

Спред нея в средносрочен план компанията очаква износът за Европа да остане в рамките на количествата, регистрирани през последните години с корекции, които са свързани с метеорологичните условия.

По думите на Бурмистрова, въпреки ръста на доставките на втечнен природен газ (LNG) за Европа, износът на газ на „Газпром“ леко се понижава спрямо нивата от 2018 г.

„Някои хора смятат, че втечненият газ е по-конкурентен от този, който се транспортира по тръбопроводи. Често може да чуете, че LNG изтласква руския газ от европейския пазар“, коментира още Бурмистрова. Тя отбеляза, че основният недостатък на втечненото синьо гориво се състои в това, че разполага с „ограничена способност да посрещне бързо търсенето по време на пиковите периоди на потребление“.

„В тази насока, за Европа, продължаваме да разчитаме на газа, пренасян по газопроводите, който ще осигури стабилност и надеждност, заедно с гъвкавостта на договорите. В този регион доставките на природен газ чрез газопроводи се просто едно по-изгодно решение“, заключи Бурмистрова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още