fallback

Индустриалната електрификация може да редуцира вредните емисии с 60% до 2050 г.

Проучване показва, че до 2050 г. ще е необходимо 75% от наличния производствен капацитет да работи с електричество

21:25 | 11.02.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Широкото електрифициране на някои от най-замърсяващите отрасли може драстично да намали количеството парникови газове, изхвърлени в атмосферата, показва съвместен доклад на BloombergNEF, Statkraft AS и Eaton Corp.

Пренасочването на транспорта, сградите и индустриалния сектор към използване на електричество вместо изкопаеми горива като енергиен източник може да намали вредните емисии в Европа с 60% в периода между 2020 г. и 2050 г.

Докладът добавя акцент върху индустриалното отопление като източник на замърсяване, влошаващо качеството на атмосферата, и насърчава политиците да приемат нови инструменти, които да се справят с емисиите в тази област.

Проучването обръща внимание на пренебрегвани части от икономиката, чийто въглероден отпечатък представлява значителен дял от общите количества в глобален план. Това предполага, че достигането на нулеви емисии, към което се насочват лидерите на Европейския съюз (ЕС), ще бъде невъзможно без промяна на начина, по който се произвеждат циментът и стоманата.

електрификация

Тези индустрии започват да разглеждат водорода като алтернатива на въглищата, както като гориво, така и за техните химични процеси.

Промяната на начина, по който населението отоплява домовете си и подборът на горивата за автомобилите също ще допринесе за „изчистването“ на енергийните мрежи в Европа.

BNEF изчислява, че до 2050 г. ще е необходимо 75% от наличния производствен капацитет да работи с електричество. Енергийните системи също ще трябва да бъдат по-гъвкави при промяна на моделите на потребление.

„Законодателите ще трябва да подкрепят укрепването и разширяването на мрежата, за да се справят с по-големите обеми на енергия и увеличаващия се дял на възобновяеми източници, както и използване на батерии и други източници на гъвкавост за балансиране на системата“, посочва Алберт Чън, ръководител „анализи“ в BNEF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още