fallback

Нуждае ли се Европа от ядрената енергия за „зеления“ преход?

Основна причина за ниската популярност на този тип енергия е преобладаващото негативно обществено мнение, смята Джерард ван дер Стенховен

15:38 | 21.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ядрената енергия не трябва да се изключва като начин за постигане на климатичните цели, заяви директорът на холандския метеорологичен институт KNMI Джерард ван дер Стенховен в интервю за Financieele Dagblad, което ще бъде публикувано в събота (22 февруари), съобщава DutchNews.nl. 

Ван дер Стенховен посочи, че ако зависи от него, той ще държи ядрените централи работещи за по-дълго време. Предвижда се единствената атомна електроцентрала в Нидерландия, АЕЦ „Борселе“, да бъде затворена през 2033 г.

„Като се имат предвид основните проблеми, с които се сблъскваме, бих продължил да използвам атомните електроцентрали в Европа, като това включва и „Борселе“ в Холандия. Ядрената енергия представлява важна част от енергийното снабдяване “, сподели Ван дер Стенховен пред FD.

Дебатът относно използването на ядрената енергия продължава, като в същото време се появи новината, че Холандия наблюдава останалите страни в Европа по отношение на възобновяемата енергия, поставяйки под съмнение способността си да отговори на дългосрочните климатични цели, без да се прибягва до ядрената енергия.

Европейската „Зелена сделка“, която има за цел да постигне климатичен неутралитет в Европа до средата на века, обаче изключва ядрената енергия поради високите разходи, свързани с нея.

Според Ван дер Стенховен една от основните причини за загърбването на ядрената енергия е негативното обществено мнение.

Този тип енергия предлага най-добрия начин за постигане на целите, заложени в Парижкото споразумение, заяви още през 2018 г. един от лидерите на управляващата Народната партия за свобода и демокрация VVD Клаас Дийхоф, като добави, че тя е сравнително чиста и не произвежда въглеродни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още