IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

STADA приключи сделката за придобиването на Walmark

Цената на трансакцията не бе официално оповестена, но според DPA става дума за сума от няколкостотин милиона евро

13:14 | 05.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Базираното в Бад Вилбел германско акционерно дружество STADA Arzneimittel AG обяви, че приключва успешно сделката по придобиването на Walmark a.s. от финансовия инвеститор Mid Europa Partners. Самият купувач също е собственост на финансови инвеститори - Bain Capital и Cinven, които през 2018 г. свалиха  STADA от борсата. Цената на сделката не бе официално оповестена, но според DPA става дума за сума от няколкостотин милиона евро.

Това придобиване дава възможност на STADA значително да разшири глобалното си портфолио от брандирани продукти благодарение на богатата гама от продукти на Walmark (витамини и минерали, продукти за детско, женско и мъжко здраве, продукти за грижа за ставите, за стомашно-чревния тракт и продукти против настинки и грип).

„STADA и Walmark ще създадат печелившо портфолио за Централна Европа: със стратегията за растеж на STADA и подчертания фокус на Walmark върху иновациите, ние още повече ще глобализираме целия си бизнес и ще продължим да вървим по пътя към постигане на основната си цел - да станем лидер в областта на продуктите без рецепта и генеричните лекарства в Европа”, заяви главният изпълнителен директор на STADA Петер Голдшмид, цитиран в прессъобщение.

Walmark е производител на утвърдени и с водещи пазарни позиции брандове (продукти без рецепта) в Централна Европа. Основана през 1990 година и базирана в Чехияа, Валмарк е с директно присъствие в девет държави от Европейския съюз, включително Чешка република, Словакия, Полша, Унгария, България, Румъния, Литва, Латвия и Естония, и продава своите продукти в повече от 40 държави в целия свят. Компанията има повече от 540 служители, като близо 150 от тях работят в завода в гр. Тринец в Чехия.

„С нетърпение очакваме да присъединим високотехнологичната производствена база на Walmark в Тринец към глобалната си производствена мрежа. Нещо повече, ние планираме да произвеждаме избрани продукти на STADA в Тринец, като по този начин не само ще се възползваме максимално от наличния експертен опит, но и ще използваме производствения капацитет, за да подпомогнем постоянно растящите продажби ръст на обемите”, съобщи генералният директор по производствените технологии на STADA Мигел Паган Фернандес.

Според управителя на “СТАДА ФАРМА България” ЕООД Деян Лаковски българския пазар е от голямо значение за STADA. “С придобиването на СТАДА България ще си осигури място сред първите пет компании на пазара на продукти без рецепта и ще бъде на път да се превърне в една от десетте най-големи фармацевтични компании в нашата страна. С разширеното си портфолио и утвърдените брандове, новото дружество определено ще бъде повече от сбора на отделните си части, като в същото време продължава да изпълнява ангажимента си да предлага висококачествените и достъпни продукти”, заяви Лаковски.

Централата на STADA Arzneimittel AG е в Бад Вилбел, Германия. Компанията следва стратегия, структурирана около два „стълба“ - генерични лекарства, включително специални медикаменти, и продукти за грижи за здравето без лекарско предписание. STADA Arzneimittel AG продава своите продукти в близо 120 държави. През 2018 финансова година STADA е отчела нетни продажби на групата в размер на 2,3 млрд. евро и печалба преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) в размер на 503,5 млн. евро. Към 31 декември 2018 г. STADA има 10 416 служители в целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още