fallback

Европейските борси отчетоха най-големите еднодневни спадове в историята си

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с повече от 11%

19:31 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Bloomberg

Европейските борси регистрираха най-големите еднодневни спадове в историята си в четвъртък, след като инвеститорите изразиха недоволството си от решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи ограничения за пътуванията до САЩ от Европа и решението на Европейската централна банка да не намалява лихвените си проценти, информира CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 приключи сесията със спад от 11,48% до ниво от 294,93 пункта.

Германският показател DAX изтри 1277,55 пункта, или 12,24%, от стойността си, като се смъкна до ниво от 9161,13 пункта. Това е вторият по големина дневен спад за него, след като на 16-и октомври 1989 г. се понижи с 12,8 на сто.

Френският измерител CAC се понижи с 565,99 пункта, или с 12,28%, до 4044,26 пункта. 

Британският индекс FTSE регистрира спад от 639,04 пункта, или 10,87 на сто, до 5237,48 пункта.

Доналд Тръмп каза в сряда, че ще забрани всички пътувания от Европа до САЩ за 30 дни, за да ограничи разпространението на коронавируса. Новите правила ще влязат в сила в петък вечерта. Мерките ще засегнат 26-те европейски държави, които са част от безвизовото Шенгенско пространство. Великобритания и Ирландия са освободени от ограниченията, както и американските граждани, които са преминали преглед за вируси.

„Тези ограничения ще бъдат коригирани в зависимост от условията“, каза Тръмп, обвинявайки Европа, че не предприема адекватни действия за контрол върху разпространението на вируса. В Италия, най-тежко засегнатата държава извън Азия, националната блокада продължава.

Очевидно инвеститорите очакваха повече и от ЕЦБ. Защото ръководството на Европейската централна банка реши в четвъртък да не намалява институционалните лихвени проценти въпреки пазарните очаквания. Пазарът обаче имаше очакваше намаление от 10 базисни пункта, което е изненадващо ниско в сравнение с 2019 г. През изминалата година се очакваше понижение от 20 базисни пункта до края на 2019 г. или дори 30 базисни пункта до края на тази година.

Това разочарова инвеститорите и задълбочи вече значителните понижения в сесията. Анализаторите очакваха намаление на лихвите с 10 базисни пункта.

Останалите решения не бяха изненада. Централната банка обяви мерки за подкрепа на банковото кредитиране и разшири своята програма за количествени облекчения със 120 милиарда евро (135,28 милиарда долара).

От Световната здравна организация (СЗО) обявиха разпространението на коронавируса за пандемия. Има най-малко 120 000 потвърдени случая на заразени с вируса в световен мащаб, а  около 4717 души са починалите.

Акциите на Dufry поевтиняха с 41%, след като швейцарският търговец на дребно изрази опасения относно въздействието на вируса. Книжата на Tullow Oil се търгуваха с 31% по-ниско на фона на загрижеността за ценовата война между ОПЕК и Русия.

Телекомуникационната корпорация Altice Europe отчете 21-процентово понижение в цените на акциите си. Книжата на британският търговец на дребно WH Smith също регистрираха спад в пазарните си стойности с 21%.

Акциите на Cineworld поевтиняха с повече от 24%, след като компанията предупреди, че може да наруши съществуващите си дългови договорености заради въздействието на коронавируса.

 

Банковите акции бяха особено силно засегнати от общия спад в четвъртък. Цената на акциите на Deutsche Bank се понижи с 18,4% до ново рекордно ниско ниво от 4,87 евро. Най-голямата германска банка се оценява на борсата на около 10 млрд. евро. Акциите на Commerzbank също се понижиха силно - с 20,4%, отбелязвайки нов рекорден минимум от 3,06 евро.

P { margin-bottom: 0.08in }

Новите спадове показват колко лошо коронакризата може да засегне банките по целия свят. Книжата на Deutsche Bank са загубили 26 процента от началото на годината, а акциите на Commerzbank дори са намалели с 44 процента.

Книжата и на други европейски банки, като холандската ING и френската Société Générale също поевтиняха с двуцифрени проценти. Индустриалният индекс, Euro Stoxx Banks, падна с 15 процента в четвъртък следобед.

Акциите на Unicredit се сринаха с 17,6 процента, като временно паднаха до 7,03 евро. Тези на Intesa Sanpaolo спаднаха 18 процента до 1,48 евро.

P { margin-bottom: 0.08in } A:link { so-language: zxx }

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още