fallback

Лагард: Ще направя всичко възможно, за да не се разпадне еврозоната

Италия и Испания забраняват продажбите на късо

23:49 | 16.03.20 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард е готова да направи всичко необходимо, за да предотврати разпадането на еврозоната. В рамките на видеоконферентна връзка Лагард е уверила министрите на финансите на страните еврозоната в това, заяви италианският финансов министър Роберто Гуалтиери. Междувременно Италия и Испания спират продажбите на късо на борсите. В Италия пазарните регулатори ще предотвратяват този вид сделки във вторник за 20 акции, включително тази на банката UniCredit и автомобилния производител Fiat Chrysler. Забраната следва подобно ограничение от петък за 85 акции и първоначално е валидна за 24 часа. Надзорният орган обаче обяви, че мярката може да бъде разширена. Испания спря къси продажби за месец в понеделник. Късите продажби се считат за фактор за ускоряване на тенденциите на спад на фондовите борси, тъй като инвеститорите залагат на спада на цената на дадена акция.

Според съвместното комюнике групата на индустриализираните държави от  Г-7 планира да направи всичко необходимо за гарантиране на силен глобален отговор чрез засилено сътрудничество и координация на нашите усилия“. Държавите могат „да бъдат принудени да предприемат национални спешни мерки”.

Министрите на финансите на Г-7 ще останат в ежеседмичен контакт. Международни финансови институции като Световната банка и МВФ призовават  Г-7 да окаже подкрепа на най-уязвимите развиващи се страни в борбата срещу епидемията от коронавируса.  Г-7 обаче засега не прие конкретни съвместни инициативи.  

P { margin-bottom: 0.08in }

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още