fallback

Съветът на ЕС иска от ЕК да ускори търговете за медицинско оборудване

Спешно ще се увеличава капацитета на страните от блока за тестване съгласно препоръките на СЗО

00:24 | 27.03.20 г.

Съветът на Европейския съюз (ЕС) иска от Европейската комисия (ЕК) да ускори обществените поръчки за медицинско оборудване – предпазни средства, респиратори и тестове, във връзка с пандемията от коронавирус Covid-19.

Това се посочва в съвместното изявление на лидерите на държавите членки от ЕС, които заседаваха тази вечер.

„Комисията, в сътрудничество с индустрията, ще предостави преглед на запасите, производството и вноса и ще предприеме действия за подобряване на ситуацията, като активно ще следва своите съвместни инициативи за обществени поръчки. Молим Комисията да проучи начините за ускоряване на процедурите в това отношение. Комисията освен това следва да увеличи, при необходимост, първоначалния бюджет за запасите от медицинско оборудване, включително за интензивно лечение, и ваксини и терапевтични средства“, посочва се в изявлението.

Предложението на Комисията за инвестиционна инициатива в отговор на кризата с коронавируса предвижда 37 млрд. евро по линия на кохезионната политика за справяне с последствията. Тези средства ще се разпределят чрез фонда за солидарност на ЕС и ще могат да се използват и за публичното здравеопазване.

Съгласно препоръките на Световната здравна организация (СЗО) е спешно да се увеличи капацитета за тестване, за което държавите членки ще докладват пред ЕК, посочва се още в изявлението.

Съветът обещава и да засили подкрепата за науката в ЕС и по света във връзка с разработването на ваксина срещу коронавируса Covid-19. Лидерите на държавите членки припомнят, че вече са мобилизирани 140 млн. евро в подкрепа на 17 проекта.

В изявлението лидерите на страните от ЕС изразяват подкрепата си към действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и искат от Еврогрупата – съветът на финансовите министри на държавите от еврозоната, да представи предложенията си за икономиката пред Съвета на ЕС след две седмици.

В изявлението се декларира и подкрепа за европейската икономика чрез пренасочване на еврофондовете, както и променената рамка за държавната помощ на ЕС и временната отмяна на някои клаузи от Пакта за стабилност и растеж, например за бюджетния дефицит.

Лидерите на ЕС се ангажират да гарантират и преминаването на хора и товари през затворените граници с цел нормално функциониране на единния пазар. Неналожителните пътувания обаче засега се ограничават в рамките на целия ЕС, като ще се правят допълнителни оценки, за да се вземе решение дали действието на мярката да не бъде удължено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още